Skip to main content

ΔΝΤ: Πού θα θέσει τον πήχυ για ανάπτυξη και πληθωρισμό σε Ελλάδα και κόσμο

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Τις νέες εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής και παγκόσμιας οικονομίας θα δημοσιεύσει σήμερα στις 16:00 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ένα περιβάλλον επίμονα εκρηκτικού πληθωρισμού και επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων που φέρνουν πιο κοντά την απειλή της ύφεσης. 

Για την Ελλάδα ο πήχυς της ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος και πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά. Θα περιμένουμε όμως να δούμε εάν θα αλλάξει η πρόβλεψη σε σχέση με την προ εξαμήνου εκτίμηση που έκανε λόγο για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 3,5% φέτος και 2,6% την επόμενη χρονιά. Να σημειωθεί ότι μία σειρά από επενδυτιικοί οίκοι και οίκοι αξιολόγησης ανεβάζουν τον πήχυ της εφετινής ανάπτυξης κοντά στο 5%, αλλά χτυπούν καμπανάκι για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. 

Η επί τα χείρω αναθεώρηση θεωρείται πάντως εν πολλοίς δεδομένη για τον πληθωρισμό. Στην προ εξαμήνου εκτίμησή του το ΔΝΤ τον ήθελε φέτος να κινείται κοντά στο 4,5% στην Ελλάδα. Ωστόσο στο 9μηνο είναι ήδη στο 10,1%, μετά και την επιστροφή του πάνω από το 12% τον Σεπτέμβριο, και ουσιαστική αποκλιμάκωση έως τα τέλη του έτους δεν προβλέπεται.  Για το 2023 το Ταμείο «έβλεπε» τον πληθωρισμό να υποχωρεί ραγδαία στο 1,3%. Στο μέτωπο της ανεργίας υπολόγιζε ότι θα διαμορφωθεί στο 12,9% φέτος και 12,4% το 2023. 

Να θυμίσουμε ότι οι αναλυτές του Moody’s προβλέπουν ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 5,3% για το 2022 χάρη στις ισχυρές επιδόσεις του τουρισμού, την εσωτερική κατανάλωση και τις επενδύσεις. Την επόμενη χρονιά αναμένουν αισθητή επιβράδυνση των ρυθμών στο 1,8%, καθώς οι εκρηκτικές τιμές ενέργειας θα ωθήσουν συνολικά τις τιμές των αγαθών υψηλότερα, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, ενώ τα αυξανόμενα επιτόκια θα θέσουν εμπόδια στις επενδύσεις. Μεσοπρόθεσμα βλέπουν τους ρυθμούς ανάπτυξης να «προσγειώνονται» στο 1,2% με τη γήρανση του πληθυσμού να είναι εκ των παραγόντων που λειτουργούν ως «βαρίδι».   

H εικόνα στον υπόλοιπο κόσμο

Θεωρείται εν πολλοίς δεδομένο ότι οι αναλυτές του Ταμείου θα υποβαθμίσουν τις προβλέψεις τους για τη ζώνη του ευρώ. Δεν αποκλείεται να συνταχθούν με τις προβλέψεις ινστιτούτων και οικονομολόγων για ήπια ύφεση το 2023 στη μεγαλύτερη και τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ, Γερμανία και Ιταλία, αλλά και να χαμηλώσουν αισθητά τον πήχυ για την εφετινή χρονιά. 

Και τούτο γιατί πλέον η αγορά ποντάρει σε δύο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων (75 μονάδων βάσης έκαστη) από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους, οι οποίες θα εντείνουν την πίεση στην κατανάλωση και την οικονομική δραστηριότητα εν γένει. 

Τα βλέμματα είναι στραμμένα και στις ΗΠΑ, που έχει ήδη κατεβάσει αισθητά ταχύτητα, με πολλούς ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ύφεση λόγω της πολιτικής της Fed. Το αν θα διολισθήσει συνολικά η παγκόσμια οικονομία σε ύφεση θα εξαρτηθεί και από τις «αντοχές» της κινεζικής οικονομίας, που παλεύει με τις παρενέργειες της πολιτικής μηδενικής ανοχής έναντι της Covid-19.  

Χθες η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα προειδοποίησε πως τουλάχιστον τα 2/3 του πλανήτη θα έχουν δύο διαδοχικά τρίμηνα συρρίκνωσης (τεχνική ύφεση) φέτος ή την επόμενη χρονιά, ενώ το χαμένο ΑΕΠ έως το 2026 θα είναι 4 τρισ. δολάρια. Παρόλα αυτά αναγνώρισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια να αφεθεί ανεξέλεγκτος ο πληθωρισμός. 

naftemporiki.gr