Skip to main content

Γερμανία: Το κράτος, για αρχή, πληρώνει τον λογαριασμό φυσικού αερίου για τον Δεκέμβριο

 Η Γερμανία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σχεδιάζει να εφαρμόσει επειγόντως σχέδιο 96 δισεκατομμυρίων ευρώ (93 δισεκατομμύρια δολάριων) για να αμβλύνει την πίεση στους καταναλωτές από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, καθώς υπάρχουν προειδοποιήσεις ότι ίσως να μην εκλείψουν τα προβλήματα στον ενεργειακό εφοδιασμό ακόμη και με πλήρως γεμάτες τις αποθήκες φυσικού αερίου.

Το σχέδιο δύο φάσεων παρουσίασε σήμερα επιτροπή εμπειρογνωνόμων, στην οποία συμμετέχει και ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής του σημαντικού γερμανικού συνδικάτου IG BCE (Industrie Gewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie) Μιχαήλ Βασιλειάδης. 

Σε πρώτη φάση, σύμφωνα με την Deutche Welle, προβλεπεται η  εφάπαξ ανάληψη από το κράτος όλου του μηνιαίου λογαριασμού φυσικού αερίου ιδιωτών καταναλωτών και επιχειρήσεων στη Γερμανία, για τον Δεκέμβριο.

Σε  δεύτερο στάδιο, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Απρίλιο του 2024 για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το σχέδιο προβλέπει την εισαγωγή φρένου στην τιμή φυσικού αερίου. Σύμφωνα με το προτεινόμενο μοντέλο, θα επιδοτείται 80% του κόστους -βάσει των λογαριασμών του προηγούμενου έτους- από το κράτος, ενώ ένα 20% θα αναλαμβάνει η αγορά. Η τιμή της κιλοβατώρας αναμένεται να περιοριστεί, σύμφωνα με την πρόταση, στα 12 σεντ για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Για τη βαριά βιομηχανία όμως, η οποία συγκαταλέγεται στους πελάτες που καταναλώνουν υπέρογκες ποσότητες φυσικού αερίου, αναμένεται να ισχύσουν ειδικότερα μέτρα ήδη από τον Ιανουάριο του 2023. Εκεί προτείνεται να επιδοτοτηθεί έως και το 70% -βάσει των λογαριασμών του προηγούμενου έτους-, με την τιμή της κιλοβατώρας να υπολογίζεται στα 7 σεντ.

Το  σχέδιο θα πληρωθεί από το πακέτο βοήθειας των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ που η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, προκαλώντας την οργή των Βρυξελλών, για να μειώσει τον αντίκτυπο των τιμών της ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι Γερμανοι πρέπει να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας  κατά ένα πέμπτο ώστε να βγει ο χειμώνας χωρίς δελτίο στο ρεύμα.

 

Οι αντιδράσεις

Ο Χανς Γιούργκεν Κέρκοφ, πρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Χάλυβα, είπε ότι το σχέδιο είναι  βασικό δομικό στοιχείο για την υποστήριξη των εταιρειών κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης.

«Είναι σημαντικό να αποτραπεί μόνιμη ζημιά στη βιομηχανική βάση», είπε ο Κέρκοφ.

Οι ειδικοί λένε ότι το πλεονέκτημα μιας εφάπαξ πληρωμής είναι ότι παρέχει άμεση ανακούφιση. Το μειονέκτημα είναι ότι δεν ενθαρρύνει τη μειωμένη χρήση ενέργειας.

Η πύλη σύγκρισης Verivox είπε ότι οι υπολογισμοί της έδειξαν ότι το φρένο στην τιμή θα μειώσει το κόστος του οικιακού αερίου κατά περίπου 41%.

“Παρ’ όλα αυτά, τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν έναν πολύ ακριβό χειμώνα, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των μέτρων  δεν θα τεθεί σε ισχύ , παρά τον ερχόμενο Μάρτιο”, δήλωσε ο Thorsten Storck, ειδικός σε θέματα ενέργειας στη Verivox.

Ο Σύνδεσμος Χημικής Βιομηχανίας VCI χαιρέτισε το σχέδιο.

«Η συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα που δίνει σε πολλές εταιρείες την εμπιστοσύνη ότι μπορούν να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VCI, Wolfgang Grosse Entrup, ζητώντας επίσης φρένο στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
 .
 Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς Ντίτμαρ Μπαρτς χαρακτηρίζει τα προετεινόμενα μέτρα «ανεπαρκή» και «άδικα», δεδομένου ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των ενοικιαστών στη Γερμανία η ελάφρυνση από τον λογαριασμό ενός μήνα είναι πολύ λίγη. Όπως αναφέρει επίσης, βάσει των συγκεκριμένων προτάσεων, επωφελούνται το ίδιο πλούσιοι ιδιοκτήτες υπερπολυτελών σπιτιών με απλούς ενοικιαστές.

 naftemporiki.gr