Skip to main content

Ρ. Ντάλιο: Δεν θα πετύχετε αν δεν αντέχετε να κάνετε λάθος

Την Τρίτη, ο δισεκατομμυριούχος Ρέι Ντάλιο, 73 ετών, παραιτήθηκε από τον θέση του ως ένας από τους τρεις συνδιευθυντές επενδύσεων στην Bridgewater Associates, ένα από τα μεγαλύτερα και πιο επιτυχημένα hedge funds στον κόσμο. 

Θα παραμείνει ωστόσο στην εταιρεία ως καθοδηγητής, έναν ρόλο που έχει καλλιεργήσει  όλα αυτά τα χρόνια ως συγγραφέας αρκετών βιβλίων με συμβουλές σταδιοδρομίας και επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένου του μπεστ σέλερ του 2017 «Αρχές: Ζωή & Εργασία »

Το  CBNC καταγράφει τέσσερις συμβουλές που ο Ντάλιο αναφέρει στο βιβλίο του και υιοθέτησε  κατά τη διάρκεια της  καριέρας του. 

1. Εξασκηθείτε στη ριζοσπαστική ανοιχτή σκέψη

Για να είσαι επιτυχημένος στη δουλειά σου, πρέπει να είσαι καλός στη λήψη αποφάσεων, και αυτό απαιτεί ριζοσπαστική σκέψη και ανοιχτό μυαλό, γράφει ο Ντάλιο. Πριν πάρειςμια απόφαση, θα πρέπει πάντα να αφήνεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να κάνεις λάθος, γράφει. Ανπιχτό μυαλό κατά τον Ντάλιο είναι η ικανότητα να αναλύεις διαφορετικές απόψεις χωρίς να αφήνεις τον εγωισμό σου να  στέκεται εμπόδιο.  Μόνο αφού έχεις εξετάσει όλες τις απόψεις και τις σχετικές πληροφορίες να παίρνεις μια απόφαση.Όσο πιο ανοιχτόμυαλος είσαι, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εξαπατήσεις τον εαυτό σου – και τόσο πιο πιθανό είναι οι άλλοι να σου δώσουν ειλικρινείς απαντήσεις», γράφει.
 

2. Χτίστε ένα περιβάλλον «αξιοκρατίας των ιδεών»

Οι πιο ικανοποιητικοί χώροι εργασίας εκεί όπου κερδίζουν οι καλύτερες ιδέες, από ποιον κι αν προέρχονται.

«Οι πιο ουσιαστικές σχέσεις επιτυγχάνονται όταν εσείς και οι άλλοι μπορείτε να μιλήσετε ανοιχτά για όλα όσα είναι σημαντικά, να μάθετε μαζί και να κατανοήσετε την ανάγκη να λογοδοτείτε ο ένας τον άλλον για να είστε όσο καλύτεροι μπορείτε», γράφει.  

Για να λειτουργήσει ένα σύστημα «αξιοκρατίας των ιδεών», οι εσωτερικές διαφωνίες πρέπει να είναι εποικοδομητικές και με σεβασμό. Δεν πρέπει να είστε ανέντιμοι ή κακοπροαίρετοι με τους συναδέλφους σας. 

«Όλοι πρέπει να σέβονται τη διαδικασία», γράφει ο Dalio. «Δεν είναι αποδεκτό να εκνευρίζεσαι αν η «αξιοκρατία της ιδέα»ς δεν παράγει την απόφαση που ήθελες προσωπικά».
 

3. Προσοχή στα «μεγάλα λόγια»

«Προσπαθούν να σας παραπλανήσουν  με την ευφράδειά τους και τον κατηγορηματικό τους τρόπο, μην αφήνοντας χρόνο στο συνομιλητή τους να  αξιολογήσει όσα ακούει. Είναι  μία μέθοδος να προωθήσουν την ατζέντα τους  προσπερνώντας τις αντιρρήσεις των άλλων», λέει ο Ντάλιο.

«Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να τρομοκρατηθεί από αυτούς τους ανθρώπους. Έχετε την «ευθύνη να κατανοήσετε τα πράγματα» για τον εαυτό σας, αντί να προσποιείστε ότι καταλαβαίνετε τι μπορεί να λέει» 

«Αν νιώθετε πίεση, πείτε κάτι σαν, «Συγγνώμη που είμαι ηλίθιος, αλλά θα χρειαστεί να σας επιβραδύνω για να μπορώ να καταλάβω τι λέτε», συμβουλεύει. «Τότε κάντε τις ερωτήσεις σας. Όλες».

4. Μάθετε από τα λάθη σας

«Όλοι κάνουν λάθη. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι μαθαίνουν από αυτά και οι αποτυχημένοι όχι”, γράφει επίσης 

«Τα οδυνηρά λάθη μου με μετατόπισαν από την άποψη του «Ξέρω ότι έχω δίκιο»  στο «Πώς μπορώ να ξέρω ότι έχω δίκιο;» Μου έδωσαν την ταπεινότητα που χρειαζόμουν για να ισορροπήσω το θράσος μου».

Ακόμη και όταν είναι δύσκολο, είναι σημαντικό να πιέσετε τον εαυτό σας να μάθει. «Αν δεν ανέχεσαι να κάνεις λάθος, δεν θα εξελιχθείς, θα κάνεις τον εαυτό σου και όλους τους γύρω σου δυστυχισμένους».

naftemporiki.gr