Skip to main content

Βρετανία: Η Πρίτι Πατέλ περιμένει στη γωνία τη Λιζ Τρας

Της Ελίζας Καραγιώργη
[email protected]

Η πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Τζόνσον, Πρίτι Πατέλ, παραιτήθηκε από τη θέση της, με το που η Λιζ Τρας ανέλαβε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας.

Τώρα, με τη Λιζ Τρας να έχει υποχρεωθεί σε μια ταπεινωτική οπισθοχώρηση στο σχέδιό της για τις φορολογικές περικοπές, το οποίο καταπόντισε τη λίρα και προκάλεσε τριγμούς στις αγορές, η Πρίτι Πατέλ την «περιμένει στη γωνία» και συντάσσεται με την πλειοψηφία των Συντηρητικών που επικρίνουν τη νέα πρωθυπουργό. 

Άλλωστε, οι Βρετανοί Συντηρητικοί μετά την αναδίπλωση της κυβέρνησης για την αμφιλεγόμενη μείωση των φόρων εμφανίζονται πολύ δυσαρεστημένοι, και ενώ συγκεντρώνονται στο Μπέρμιγχαμ για το ετήσιο συνέδριό τους. 

Το συνέδριο αυτό είναι το πρώτο υπό την ηγεσία της Λιζ Τρας, η οποία δεν έχει συμπληρώσει ούτε έναν μήνα στην πρωθυπουργία και ήδη δέχτηκε ισχυρό πλήγμα. Στο συνεδριακό κέντρο «επικρατεί μεγάλη νευρικότητα, πρέπει να το παραδεχτούμε», είπε ο Γκρέιαμ Μπάρτζις, βουλευτής που εκλέγεται στη νότια Αγγλία.

Σε μια εμφάνιση στη Διάσκεψη του Συντηρητικού Κόμματος, η κ. Πατέλ αναμένεται να προειδοποιήσει την Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, Κουάζι Κουάρτενγκ ότι το κόμμα θα «ζήσει ή θα πεθάνει» ανάλογα τον χειρισμό της οικονομίας. Η πρώην υπουργός θα κατηγορήσει τη νέα κυβέρνηση των Τόρις ότι «ξοδεύει σήμερα χωρίς να σκέφτεται το αύριο».

Πάντως, για την ιστορία, η Πατέλ είχε τη φήμη της «χειρότερης υπουργού Εσωτερικών» της Βρετανίας. Συχνά οι συνάδελφοί της την κατηγορούσαν για εκφοβισμό. Σύμφωνα με την Independent, το κλίμα στο εσωτερικό του γραφείου της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν πολύ κακό εξαιτίας της επιμονής του τότε πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να την κρατάει στη θέση της, παρά τα ευρήματα ότι παραβίασε τον υπουργικό κώδικα εκφοβίζοντας δημοσίους υπαλλήλους.

«Καλή παραίτηση Πρίτι Πατέλ. Ήσουν μια απερίγραπτα σκληρή Υπουργός Εσωτερικών και δεν θα λείψεις από κανέναν που έχει έστω και ίχνος ευπρέπειας», έγραψε η Ζαράχ Σουλτάνα, βουλευτής του Εργατικού Κόμματος του Κόβεντρι.