Skip to main content

Τουρκία: Ο Ερντογάν θέλει μονοψήφια επιτόκια μέχρι το τέλος του έτους

Ο πρόεδρος της Τουρκίας κάλεσε την κεντρική τράπεζα να συνεχίσει στον ρυθμό των erdoganomics μειώνοντας το βασικό της επιτόκιο κάτω από το 10% μέχρι το τέλος του έτους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στο CNN Turk, δήλωσε ότι ελπίζει ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας θα επιτύχει νέα μείωση του επιτοκίου της τον επόμενο μήνα και θα το μειώσει σε μονοψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος του έτους. Όπως είπε, η Τουρκία στοχεύει να ενισχύσει τη λίρα μειώνοντας τα επιτόκια.

«Το επιτόκιο μειώθηκε στο 12%,» είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην τελευταία μείωση που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήναψστο βασικό επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας. «Από εδώ και πέρα ​​δεν υπάρχει άνοδος, θα πέσει περαιτέρω. Αυτό θα μειώσει επίσης τον πληθωρισμό», πρόσθεσε. 

Η «ανορθόδοξη» αυτή πολιτική του ωστόσο αψηφά το γεγονός ότι οι αυξήσεις επιτοκίων χρειάζονται για να τιθασευτεί ο πληθωρισμός που στην Τουρκία έχει διαμορφωθεί σε πάνω από 80%

Ο Ερντογάν τάσσεται υπέρ τοω χαμηλού κόστους δανεισμού, υποστηρίζοντας την «ανορθόδοξη» θεωρία ότι η μείωση των επιτοκίων οδηγεί σε χαμηλότερο πληθωρισμό, το αντίθετο της συμβατικής. Έχει απολύσει ήδη τρεις διοικητές κεντρικών τραπεζών τα τελευταία τέσσερα χρόνια λόγω διαφωνιών σχετικά με το κατάλληλο επίπεδο για τα επιτόκια.

Υπενθυμίζεται ότι ο κύκλος χαλάρωσης των επιτοκίων στα τέλη του περασμένου έτους, τον οποίο επιζητούσε από καιρό ο Ερντογάν, πυροδότησε νομισματική κρίση που «τραυμάτισε» σοβαρά την λίρα, αναγκάζοντας σε παρεμβάσεις για την στήριξή της. 

naftemporiki.gr