Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τις ευρωπαϊκές μετοχές με τους ταχύτερους ρυθμούς που έχουμε δει από την κρίση χρέους της Ευρωζώνης, επισημαίνει η Citi σε ένα ηχηρότατο καμπανάκι, που έρχεται να προστεθεί στις δραματικές προειδοποιήσεις των επενδυτικών οίκων για τις προοπτικές της οικονομίας και του ενεργητικού της περιοχής. Είναι πλέον σαφές πως οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες, ώστε να θεωρούνται ξεπερασμένες οι συγκρίσεις με την πρόσφατη κρίση που πυροδότησαν η πανδημία και τα lockdown και τους αναλυτές να θυμούνται την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 -09 και την κρίση χρέους που παρολίγο να λυγίσει τη ζώνη του ευρώ μετά το 2010.
Τα ευρωπαϊκά μετοχικά κεφάλαια έρχονται αντιμέτωπα με εκροές επί 8 διαδοχικούς μήνες, οι οποίες φτάνουν στα 98 δισ. δολάρια ή στο 6% του υπό διαχείριση ενεργητικού, όπως αναφέρει στο σημείωμά της η επενδυτική τράπεζα, επικαλούμενη στοιχεία της EPFR Global. Με βάση αυτά τα δεδομένα οι ρευστοποιήσεις είναι σήμερα χειρότερες σε σχέση με το sell off του 2020 που πυροδότησε η πανδημία της Covid-19 και είναι συγκρίσιμες με την περίοδο 2011- 2012, την κορύφωση δηλαδή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.
Αυτό υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν «σήμα» για αγορά των ευρωπαϊκών μετοχών από εδώ και εμπρός, εξηγούν οι αναλυτές. Σε προηγούμενες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι εκροές εκτινάσσονταν στο 6% του υπό διαχείριση του ενεργητικού, ακολουθούσε άνοδος του MSCI Europe κατά 16% μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Αυτή τη φορά όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να δει κανείς συνθήκες ανάκαμψης. Και τούτο γιατί έχουμε ένα εκρηκτικό περιβάλλον. Ο ενεργειακός πόλεμος κλιμακώνεται, ο πληθωρισμός προσεγγίζει στο σύνολο της νομισματικής ένωσης διψήφιο ποσοστό και η ΕΚΤ ετοιμάζεται για νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων – με αποτέλεσμα να θεωρείται εν πολλοίς δεδομένη η ύφεση.
Η Goldman Sachs υπολογίζει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια κατά 200 μονάδες βάσης έως τον Φεβρουάριο, ενώ προβλέπει πτώση 10% στα εταιρικά κέρδη της Ευρώπης το 2010. To Βloomberg Εconomics στο βασικό του σενάριο προβλέπει ότι η ραγδαία αύξηση στο κόστος δανεισμού θα οδηγήσει σε ύφεση 1% τη ζώνη του ευρώ. Αν μάλιστα η ενεργειακή κρίση επιδεινωθεί η ύφεση θα μπορούσε να είναι πολύ βαθύτερη, με το ΑΕΠ να συρρικνώνεται κατά 5%. Καμπανάκι για τα χειρότερα που έπονται κρούει και η UBS, βλέποντας εκτίναξη των τιμών ενέργειας και κατά συνέπεια μεγάλες πιέσεις στην οικονομική δραστηριότητα.
Υπό τις συνθήκες αυτές οι ευρωπαϊκές αγορές εκτιμάται ότι θα παραμείνουν υπό ισχυρότατη πίεση. Να θυμίσουμε ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έχει ήδη βυθιστεί σε bear market από την περασμένη Παρασκευή, με τις απώλειές του από τα υψηλά του Ιανουαρίου να υπερβαίνουν το 20%. Σήμερα με πτώση της τάξης του 1,8% διολισθαίνει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών.
Δίχως τέλος και οι πιέσεις στα ομόλογα. Η εκτίναξη των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα του ευρώ σίγουρα προβληματίζει έντονα την ΕΚΤ, που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει στα σκαριά ένα νέο εργαλείο αντιμετώπισης κρίσεων. Οι επενδυτές σφυροκοπούν και τα βρετανικά ομόλογα. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναγκάστηκε σήμερα να παρέμβει στις αγορές για να ανακόψει το ράλι στις αποδόσεις τους.