Skip to main content

Χρηματιστήρια: Αναλαμπή αλλά έχασε τις 800 μονάδες η Αθήνα

Φωτογραφία αρχείου

Ανοδικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών στο +0,72%, χάνοντας οριακά τις 800 μονάδες. Παραμένει η αβεβαιότητα για την ενεργειακή κρίση και τη νομισματική πολιτική των τραπεζών, ενώ πληθαίνουν οι ενδείξεις για επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Επιφυλακτικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο ταμπλό, στις τράπεζες ξεχώρισε η Εθνική Τράπεζα με κέρδη άνω του 2,5%. Στο +1% η Eurobank. Ηπιότερα τα κέρδη για την Alpha Bank. Πτώση για την Πειραιώς. Απώλειες και για ΟΛΠ και Jumbo.

Στην Ευρώπη ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,4%. Οριακές μεταβολές για τον γερμανικό DAX, απώλειες 0,13% στο Μιλάνο.

Σε νέα υψηλά επίπεδα ετών αυξήθηκαν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων και ο αντίκτυπος από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Βρετανίας συνεχίζει να είναι έντονος στις αγορές.

Οι αποδόσεις ενιοχύθηκαν στις αρχές της συνεδρίασης κατά 2-5 μονάδες βάσης στις περισσότερες αγορές με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς τίτλου να αυξάνεται πρόσκαιρα στο 2,142%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν οι αποδόσεις των 10ετών ιταλικών ομολόγων, οι οποίες νωρίτερα σκαρφάλωσαν κατά 8 μ.β. στο 4,6%, ενώ είχαν για λίγο φθάσει και στο 4,7% σε συνέχεια της μεγάλης χθεσινής ανόδου μετά την καθαρή πλειοψηφία που κέρδισε ο δεξιός συνασπισμός υπό την Τζόρτζια Μελόνι στις εκλογές της Κυριακής.

Στο +4,72% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου.

Το σερί τεσσάρων ημερών μείωσης των τιμών στο φυσικό αέριο έσπασε το πρωί της Τρίτης. Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά μετά τις αναφορές για δύο διαρροές στον κλειστό ρωσικό αγωγό Nord Stream 1 στα ύδατα της Σουηδίας και της Δανίας. Προηγήθηκε η ανακάλυψη διαρροής στο έργο Nord Stream 2, που δεν έχει τεθεί σε λειτουργία.

Χθες, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η τράπεζα δεν θα χρησιμοποιήσει το νέο μέσο έκτακτης ανάγκης (TPI) για αγορές ομολόγων χωρών, οι οποίες κάνουν «λάθη πολιτικής», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

Με κέρδη άνοιξε η Wall Street

Οι σημαντικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ άνοιξαν υψηλότερα, μια μέρα μετά την εξάπλωση της αστάθειας στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές: τη Δευτέρα ο Dow περιέπεσε σε bear market, η βρετανική λίρα έφτασε σε χαμηλό όλων των εποχών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.

Ο δείκτης αναφοράς S&P 500 σημείωσε άνοδο 1% ενώ οp Dow κέρδισε 0,7%. Ο δείκτης βαρόμετρο για την τεχνολογία Nasdaq σημείωσε άνοδο 1,5%. Και οι 11 τομείς του S&P 500 κινούνται θετικά.

naftemporiki.gr