Skip to main content

Προ των πυλών το σύστημα για «εξπρές» επιστροφές ΦΠΑ

Από την έντυπη έκδοση 

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον το σχέδιο της ΑΑΔΕ για επιστροφή «εξπρές» του ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες. Από τα τέλη Νοεμβρίου δρομολογούνται οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις του φόρου, με στόχο την επιστροφή «εξπρές» του ΦΠΑ. Πρόκειται για μια κίνηση που αποσκοπεί αφενός στο να ενισχύσει τη ρευστότητα των υπόχρεων που δικαιούνται τις επιστροφές, καθώς σε χρόνο-ρεκόρ θα βλέπουν τα χρήματά τους στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αφετέρου θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα «λύσει» τα χέρια του φοροελεγκτικού μηχανισμού για περισσότερους ελέγχους και διασταυρώσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι το τελευταίο διάστημα η ΑΑΔΕ έχει προχωρήσει σε σημαντικά βήματα για την απλοποίηση όλων των διαδικασιών και έχει ανεβάσει «ταχύτητες» για να περιοριστούν «ουρές» και αναμονή για τους φορολογούμενους.

Επισημαίνεται ότι βασικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι να επιτευχθεί πλήρης αυτοματοποίηση του συστήματος, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μην έχουν καμία εμπλοκή στη διαδικασία, αλλά και καμία αναμονή για την είσπραξη.

Στο πλαίσιο αυτό και με βασικό «όπλο» στη μάχη με τις καθυστερήσεις τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και το myDATA, στο τέλος του επομένου μηνός αναμένεται να αναρτηθούν οι πρώτες προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ.

Επισημαίνεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ήδη «τρέχουν» τη νέα εφαρμογή στο σύστημα Taxis, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει στην αυτόματη προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ, ενώ σε πρώτη φάση οι φορολογούμενοι απλά θα παρεμβαίνουν σε περίπτωση που εντοπίσουν λάθη στα στοιχεία.

Ουσιαστικά στο πρώτο στάδιο υλοποίησης του νέου σχεδίου της ΑΑΔΕ οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα έχουν δυνατότητα παρέμβασης στα στοιχεία, τα οποία ωστόσο θα βρίσκουν προσυμπληρωμένα στις δηλώσεις ΦΠΑ, με βάση τα στοιχεία που έχει ήδη στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον δρόμο για την προσυμπλήρωση των δηλώσεων ΦΠΑ έχει ανοίξει το MyDATA, καθώς εκεί ήδη δηλώνονται τα στοιχεία εσόδων και εξόδων, που ουσιαστικά επιτρέπει στις αρμόδιες υπηρεσίες να μπορούν να υπολογίσουν με τρόπο ηλεκτρονικό και αυτοματοποιημένο το ποσό ΦΠΑ που καλείται να καταβάλει η επιχείρηση ή δικαιούται να λάβει ως επιστροφή.