Skip to main content

Trafigura: Πώς η Κίνα μπορεί να ανεβάσει τις τιμές στο πετρέλαιο

Ευάλωτη σε δραματικές αυξήσεις των τιμών είναι η παγκόσμια αγορά πετρελαίου, σύμφωνα με την Trafigura, ένα από τους μεγαλύτερους traders στον κόσμο. Όπως εξηγεί, η αγορά πετρελαίου αποτυγχάνει να προετοιμαστεί για ενδεχόμενξ ξαφνική και απότομη διόρθωση στη ζήτηση. 

Η χαλάρωση των περιορισμών που προβλέπει η αυστηρή πολιτική  μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού της Κίνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε απότομη ανάκαμψη στη ζήτηση για πετρέλαιο που η αγορά δεν θα μπορέσει να καλύψει, όπως δήλωσε ο Σάαντ Ραχίμ, επικεφαλής οικονομολόγος στην Trafigura.

«Ενδεχομένως μετακινούμαστε από έναν κυκλικό κόσμο στα εμπορεύματα σε έναν κόσμο αυξήσεων στα εμπορεύματα λόγω της υποεπένδυσης που σημειώθηκε την τελευταία δεκαετία», είπε σε συνέντευξή του στο περιθώριο του συνεδρίου APPEC 2022 που διοργανώθηκε από την S&P Global Commodity Insights στη Σιγκαπούρη.

Οι τιμές αναφοράς του μπρεντ έχουν υποχωρήσει περίπου 40% από το υψηλό στις αρχές Μαρτίου λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων (νομισματικής σύσφιξης, φόβοι ύφεσης και ενίσχυση του δολαρίου). Η Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι η ακραία αστάθεια και η έλλειψη ρευστότητας σημαίνουν ότι η αγορά προθεσμιακών συμβολαίων αποσυνδέεται όλο και περισσότερο από τα θεμελιώδη μεγέθη.

Εάν, για παράδειγμα, ο κόσμος χρειαζόταν επιπλέον 2 έως 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα λόγω Κίνας ή ΗΠΑ, οι παραγωγοί θα δυσκολευόντουσαν να βρουν αυτές τις προμήθειες καθώς υπάρχει πολύ μικρή πλεονάζουσα ικανότητα, είπε ο Ραχίμ. «Η άποψή μου είναι ότι οι άνθρωποι που δεν επένδυαν στην τιμή των 100 έως 120 δολ. το βαρέλι φέτος, δεν πρόκειται να επενδύσουν ούτε όταν είναι στα 70 έως 90 δολ.», συνέχισε. 

Άλλα γεγονότα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια ξαφνική ανάκαμψη της ζήτησης περιλαμβάνουν την παύση της σύσφιξης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, μια μεταχειμερινή ανάκαμψη στην Ευρώπη και η καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης των ΗΠΑ το επόμενο έτος, είπε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg