Skip to main content

Προειδοποίηση ΟΟΣΑ για Ευρώπη: Ύφεση, αν δεν διαχειριστεί τις «ενοχλητικές» διακοπές της Ρωσίας

Ύφεση για όλο το επόμενος έτος προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ευρώπη στην περίπτωση ενός κρύου χειμώνα, ο οποίος με τη σειρά του θα επιδεινώσει τις ενεργειακές ελλείψεις στην περιοχή επιβραδύνοντας παράλληλα την παγκόσμιοα οικονομία. 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ για τις οικονομικές προοπτικές:

  • η παγκόσμια παραγωγή θα αυξηθεί κατά 3% το 2022 – το ήμισυ του ρυθμού που είχε επιτευχθεί το 2021
  • η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,2% το 2023, εκτίμηση που έχει μειωθεί κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες

Οι μεγαλύτερες προς τα κάτω αναθεωρήσεις έγιναν στην οικονομία των ΗΠΑ, για την οποία αναμένεται ανάπτυξη 1,5% φέτος – μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερη από ό,τι την εκτίμηση του Ιουνίου– και ανάπτυξη 0,5% για το 2023.

Ο ΟΟΣΑ υπογράμμισε τον κίνδυνο που συνιστούν οι περικοπές της Ρωσίας στον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη. Οι περικοπές της Μόσχας στις ροές ενέργειας θα μπορούσαν να αποδειχθούν «πολύ πιο ενοχλητικές» από ό,τι εκτιμούσαν αρχικά. 

Η αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ, ακόμη και στα σημερινά της επίπεδα, περίπου στο 80 με 90% της χωρητικότητάς της, μπορεί να είναι ανεπαρκής για να βγάλει την περιοχή σε έναν τυπικό χειμώνα χωρίς να πέσει σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα, ανέφερε ο ΟΟΣΑ. Ένας κρύος χειμώνας όμως θα μπορούσε να επιδεινώσει το έλλειμμα εφοδιασμού, οδηγώντας σε «ουσιαστικά υψηλότερες» παγκόσμιες τιμές, όπως και οποιαδήποτε αποτυχία εξασφάλισης, στον αναμενόμενο βαθμό, μη ρωσικών προμηθειών από χώρες εκτός ΕΕ. 

Αν η ΕΕ δεν κατορθώσει να προμηθευτεί εναλλακτικές προμήθειες και να μειώσει τη ζήτηση για φυσικό αέριο με ομαλό τρόπο, οι ελλείψεις θα μπορούσαν «να ωθήσουν τις παγκόσμιες τιμές ενέργειας, να πλήξουν την εμπιστοσύνη και τις οικονομικές συνθήκες και να απαιτήσουν προσωρινό περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου από τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο ΟΟΣΑ.

Αυτός ο συνδυασμός κραδασμών θα μείωνε την ανάπτυξη στις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά περισσότερο από 1,25 ποσοστιαίες μονάδες το 2023, σε σχέση με τις κεντρικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ, και θα αύξανε τον πληθωρισμό κατά περισσότερο από 1,5 ποσοστιαία μονάδα – ωθώντας πολλές χώρες σε ύφεση ολόκληρ του έτος. Η παγκόσμια ανάπτυξη θα ήταν χαμηλότερη κατά μισή ποσοστιαία μονάδα και ο πληθωρισμόςυψηλότερος κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

naftemporiki.gr