Skip to main content

Ν. Βέττας στο Naftemporiki ΤV: Χρειαζόμαστε άμεσα μία «έκρηξη» επενδύσεων – Η «παγίδα» της επιδοματικής πολιτικής

Όταν αυξάνεται το κόστος δανεισμού αυτό που επηρεάζεται άμεσα είναι οι επενδύσεις. Και οι επενδύσεις είναι αυτές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία άμεσα και επειγόντως, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΕΒΕ Νίκος Βέττας μιλώντας στην τηλεόραση της Ναυτεμπορικής και στην εκπομπή 7-10. Είναι θετική η πορεία των επενδύσεων, αλλά δεν έχουμε «έκρηξη» των επενδύσεων, καθώς είναι ακόμη χαμηλότερα από εκεί που πρέπει να πάμε, σημείωσε ο κ Βέττας.

Ο πληθωρισμός που χτυπάει απευθείας το μέσο νοικοκυριό δεν φαίνεται ότι θα υποχωρήσει πολύ γρήγορα, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ και σημείωσε ότι αυτό προκαλεί πίεση αφενός στην κατανάλωση και αφετέρου στις επενδύσεις.

Με τις επιδοματικές πολιτικές απλώς μεταφέρεται το κόστος στο μέλλον, ανάφερε ο κ. Βέττας, σημειώνοντας εντούτοις ότι έπρεπε αυτό να γίνει καθώς το πρόβλημα είναι έντονο και έπρεπε να στηριχτούν μεγάλο μέρος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Όπως όμως είπε, η ημερομηνία λήξης αυτής πολιτικής των επιδομάτων είναι «περίπου εδώ» και πρέπει να αρχίζει να αλλάζει, καθώς η χώρα πρέπει να περάσει σε κατάσταση πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ ανέφερε επίσης ότι στο μείζον θέμα του πληθωρισμού κρίσιμο είναι να υπάρξει αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής και επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα δεν θα είναι εύκολο.