Skip to main content

Ιταλικός τύπος για Μελόνι: Κοιτάμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος στην οικονομία

«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς», δηλώνει η Τζόρτζια Μελόνι, της οποίας η ακροδεξιά παράταξη Αδέλφια της Ιταλίας αναδείχθηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές. Η ίδια διεκδίκησε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την ηγεσία της επόμενης κυβέρνησης της χώρας και προσπάθησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες στη χώρα της και στο εξωτερικό. 

«Και τώρα τι γίνεται», διερωτάται η ιταλική οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore. «Η χθεσινή ψηφοφορία είναι εξ ορισμού κινητήρια δύναμη της αγοράς: μόνο τις επόμενες ημέρες οι αγορές θα είναι πραγματικά σε θέση να κατανοήσουν – και να εκτιμήσουν – τις νέες ισορροπίες», αναφέρει και υπενθυμίζει ότι το βράδυ της Παρασκευής ο οίκος Moody’s -που χθες στις 23.24 υπενθύμισε τις «σημαντικές προκλήσεις που περιμένουν τη νέα κυβέρνηση»- θα ανακοινώσει την αναθεώρηση της αξιολόγησής του για την Ιταλία.

Επικαλούμενη την ανάλυση του MarketMover, η ιταλική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι μάλλον η Μελόνι είναι το δέντρο και οι υπόλοιποι χάνουμε το δάσος, όλα τα υπόλοιπα. Και εξηγεί ότι αναφέρεται:

  • στις κεντρικές τράπεζες που έχουν χάσει το δρόμο τους.
  • στην τάση φυγής από τα ίδια κεφάλαια.
  • στα ομόλογα που δεν έχουν δει τόσο μαύρη χρονιά από το 1949.
  • στο νέο κύμα NPLs που περιμένει τις τράπεζες και των ζημιών που πλήττουν τις ασφαλιστικές εταιρείες.
  • στη ”θερμή” χρονιά που έρχεται και είναι πιθανό να στείλει δεκάδες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να ξεμείνουν από βενζίνη με τα πόδια τους στον αέρα». 

«Αυτά είναι τα πολλά πρόσωπα ενός πρωτοφανούς παγκόσμιου σεναρίου, στο οποίο η Ιταλία είναι μόνο ένα μικρό και περιθωριακό κομμάτι. Ακόμα κι αυτό εξηγεί τη σχετική ηρεμία που έχει σημαδέψει αυτές τις εβδομάδες της προεκλογικής εκστρατείας: περισσότερο από την αναμονή, οι αγορές μέχρι στιγμής σκέφτονταν άλλα. Είχαν άλλα πράγματα να νοιάζονται και να ανησυχούν», καταλήγει. 

naftemporiki.gr