Skip to main content

Βαρόμετρο ο πληθωρισμός για τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για την επόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσον αφορά τη νομισματική της πολιτική και την αύξηση των επιτοκίων θεωρείται ο πληθωρισμός, τα στοιχεία για τον οποίο αναμένονται την Παρασκευή.

Σύμφωνα ωστόσο με τους οικονομολόγους που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε στο 9,7% τον Σεπτέμβριο, μέτρηση που εφόσον επαληθευθεί θα ασκήσει πίεση στην ΕΚΤ.

«Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι πιθανό να έχει φτάσει σε νέο υψηλό 9,6% τον Σεπτέμβριο, καθώς το κόστος των τροφίμων και της ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται. Το τέλος των γερμανικών μέτρων σε τιμές ντάμπινγκ που εισήχθησαν στις αρχές του καλοκαιριού θα αυξήσει επίσης τις πιέσεις στις τιμές», αναφέρει το Bloomberg Economics. 

Δεδομένου ότι στις προηγούμενες μετρήσεις ο πληθωρισμός έδωσε βασική ώθηση για να προχωρήσει η ΕΚΤ σε δραστικά μέτρα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις της ΕΚΤ, η νέα μέτρηση είναι πιθανό να είναι ένα από τα πιο σημαντικά συστατικά για την επόμενη απόφαση, η οποία αναμένεται σε έναν μήνα.

Αυτό το σκηνικό, μαζί με τυχόν επιπτώσεις στο πολιτικό τοπίο, από τις ιταλικές εκλογές, θα αποτελέσουν σίγουρα το κυρίαρχο ζήτημα για την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όταν θα μιλήσει στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα, σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα σχετικά με το πού θα διαμορφωθούν τα επιτόκια μετά τις μέχρι τώρα αυξήσεις και με ποιο τρόπο θα καταλήξουν οι αξιωματούχοι εάν πρέπει να επιλέξουν μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της προστασίας των θέσεων εργασίας.

naftemporiki.gr