Skip to main content

Ιταλία: «Δώρο» στη Μελόνι ενόψει εκλογών, οι χειρότερες οικονομικές προοπτικές

Η Τζόρτζια Μελόνι και οι Αδελφοί της Ιταλίας ετοιμάζονται να κερδίσουν τις εκλογές της Κυριακής, με τις νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη να αναμένεται να δημοσιευθούν λίγες μέρες μετά την αναμέτρηση.

Οι αξιωματούχοι είναι απασχολημένοι με την προετοιμασία νέων προβλέψεων για την ανάπτυξη, το χρέος και το έλλειμμα ως μέρος ενός συνοπτικού προϋπολογισμού που πρέπει να δημοσιευθεί εντός ημερών από την ψηφοφορία από την απερχόμενη κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι.

Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 1% το επόμενο έτος, λιγότερο από το μισό της πρόβλεψης 2,4% που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές.

Η χαμηλότερη πρόβλεψη για την ανάπτυξη θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο έλλειμμα. Αυτό θα εντείνει την πρόκληση για τον ακροδεξιό συνασπισμό που είναι πιθανό να σχηματιστεί τις εβδομάδες μετά τις εκλογές.

Ο Ντράγκι και ο υπουργός Οικονομικών Ντανιέλε Φράνκο είπαν τις τελευταίες εβδομάδες ότι προς το παρόν, η Ιταλία μπορεί να αποφύγει μια οικονομική συρρίκνωση. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι τα υψηλότερα φορολογικά έσοδα εν μέρει ενισχύθηκαν από τον επιταχυνόμενο πληθωρισμό έδωσαν μικρή ώθηση στα δημόσια οικονομικά.

Αυτό μπορεί να είναι μια μικρή παρηγοριά για τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα αντιμετωπίσει μια επιδεινούμενη οικονομική προοπτική φορτωμένη με αβεβαιότητα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας, ο αχαλίνωτος πληθωρισμός και τα αυξανόμενα επιτόκια συνδυάζονται για να βλάψουν την ανάπτυξη.

Μια πιο αδύναμη προοπτική για επέκταση συνεπάγεται λιγότερα δημοσιονομικά περιθώρια για παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την τρέχουσα κρίση. Η Ιταλία έχει ξοδέψει μέχρι στιγμής περίπου 66 δισ. ευρώ για την προστασία της οικονομίας της.

Η Μελόνι έχει δεσμευθεί να κρατήσει υπό έλεγχο τα δημόσια οικονομικά, αλλά έχει επίσης υποσχεθεί να προστατεύσει τους Ιταλούς από τη χειρότερη ενεργειακή πίεση. Με το κόστος να αυξάνεται και χωρίς ορατό τέλος στις πιέσεις των τιμών, αυτό θα είναι μια δύσκολη πράξη εξισορρόπησης.

Περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ μπορεί να χρειαστούν πολύ σύντομα μόνο για να διατηρηθούν οι δαπάνες στα σημερινά επίπεδα, με το ποσό να μην αποκλείεται να μεγαλώσει.

Η περίεργη αντίθεση των εκλογών και του σχεδίου προϋπολογισμού για έγκριση έως το τέλος του έτους είναι μια εξήγηση γιατί το πολιτικό σύστημα της Ιταλίας συνήθως αποφεύγει τις εκλογές αυτή την εποχή του χρόνου.

naftemporiki.gr