«Το τρίπτυχό μας είναι σαφές: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές και κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, όχι του κόμματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ τόνισε ότι μόνο η ανάπτυξη μπορεί να χρηματοδοτήσει ρεαλιστικά πλεονάσματα.
Μιλώντας στην εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος με θέμα: «1907-2019: Στο μέλλον με ασφάλεια», ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε πως «σήμερα, η έννοια της αποταμίευσης είναι πολυτέλεια για τους πολλούς που αγωνίζονται καθημερινά να τα φέρουν βόλτα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ., για να αποκτήσει ξανά η αποταμίευση τη σημασία της πρέπει να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα μέσα από την ανάπτυξη και να εφαρμοστούν πολιτικές που να τη στηρίζουν.
Ο κ. Μητσοτάκης παρατήρησε ότι μόλις το 16% των σπιτιών είναι ασφαλισμένα έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ ανέφερε ότι πρέπει να εξεταστεί πώς κράτος και ιδιωτικός τομέας από κοινού θα παρέχουν φτηνή ασφάλιση σε περίπτωση σεισμού. Χαρακτήρισε, δε, αδιανόητο σε μια σεισμογενή χώρα να μην υπάρχει ένα τέτοιο εργαλείο.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι θα καταργήσει το νόμο Κατρούγκαλου και θα τον αντικαταστήσει με ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα:
* Ο πρώτος είναι υποχρεωτικός διανεμητικός και δημόσιος με την εθνική σύνταξη -που θα καθορίζεται από τις αντοχές της οικονομίας- και από την ανταποδοτική σύνταξη σε συνάρτηση με τις καταβληθείσες εισφορές.
* Ο δεύτερος πυλώνας είναι υποχρεωτικός, αλλά ξεκινώντας με τους νέους εργαζόμενους θα πρέπει να είναι κεφαλαιοποιητικός και θα παρέχεται από δημόσιους αλλά και από ιδιωτικούς πιστοποιημένους παρόχους υπό την εποπτεία της ΤτΕ.
* Ο τρίτος πυλώνας είναι προαιρετικός, είναι ιδιωτικός και στοχεύει να εξασφαλίσει πρόσθετα εισοδήματα μετά το πέρας του εργασιακού βίου. Οι εισφορές σε αυτόν τον πυλώνα θα πρέπει να είναι αφορολόγητες.
Όπως εξήγησε, η πρότασή της Ν.Δ. βασίζεται στην αρχή της καθολικότητας και στη αρχή της ανταποδοτικότητας.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον κλάδο υγείας της δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης. Σημείωσε ότι στην Ελλάδα οι πολίτες καταβάλλουν τις μεγαλύτερες δαπάνες για την υγεία στην Ευρώπης.
Είπε ότι -όπως προβλέπει και το πρόγραμμά του για την Υγεία που παρουσίασε το περασμένο Σάββατο- χρειάζεται μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Ο συμπράξεις ιδιωτικού και δημοσίου τομέα θα βελτιώσουν το κόστος αλλά και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι η κυβέρνησή του θα προσφέρει φορολογικά κίνητρα.
Μιλώντας για την οικονομία, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η Ν.Δ. προτείνει μια καλύτερη συμφωνία με τους εταίρους, η οποία θα βασίζεται ουσιαστικά σε μια νέα «ρήτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων». Όπως διευκρίνισε, «η λογική είναι απλή. Η κυβέρνηση δεσμεύεται σε συγκεκριμένες μεγάλες αλλαγές τις οποίες η ίδια προτείνει και εφαρμόζει με απόλυτη προσήλωση. Και όσο αυτές υλοποιούνται, τόσο μειώνονται οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος ώστε να φτάσουμε στο 2% του ΑΕΠ».
Κατά τον κ. Μητσοτάκη, αυτή η συμφωνία μπορεί να απογειώσει την ελληνική οικονομία. «Είναι επίσης μια συμφωνία που θα μας επιτρέψει να πάρουμε οριστικά πίσω τον έλεγχο της οικονομικής πολιτικής. Αλλάζουμε το μίγμα πολιτικής σημαίνει μειώνουμε φόρους και περιορίζουμε και δαπάνες. Αλλά σημαίνει πρωτίστως εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων που φέρνει επενδύσεις, ανάπτυξη και απασχόληση», συμπλήρωσε.