Skip to main content

Οριστικό τέλος στα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη – Μεγάλη αύξηση και στην Ελβετία

Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε την Πέμπτη το επιτόκιο αναφοράς της στο 0,5%, μια μετατόπιση που φέρνει τέλος σε μια εποχή αρνητικών επιτοκίων στην Ευρώπη.

Η αύξηση των 75 μονάδων βάσης ακολουθεί την αύξηση στο -0,25% στις 16 Ιουνίου, που ήταν η πρώτη άνοδος επιτοκίων εδώ και 15 χρόνια. Πριν από αυτό, η ελβετική κεντρική τράπεζα είχε διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο -0,75% από το 2015.

Ο πληθωρισμός στην Ελβετία βρίσκεται επί του παρόντος στο υψηλότερο ποσοστό των τελευταίων τριών δεκαετιών, φθάνοντας το 3,5% τον περασμένο μήνα.

Το ελβετικό φράγκο σημείωσε το ισχυρότερο επίπεδό του έναντι του ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015 νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, καθώς οι οικονομολόγοι άρχισαν τις εικασίες για την προοπτική αύξησης 75 μονάδων βάσης.

Η Ελβετία ήταν η τελευταία εναπομείνασα χώρα στην Ευρώπη με αρνητικό επιτόκιο στη νομισματική πολιτική, καθώς οι κεντρικές τράπεζες της περιοχής αύξαναν επιθετικά τα επιτόκια για να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό.

Η Ιαπωνία είναι πλέον η τελευταία μεγάλη οικονομία με μια κεντρική τράπεζα σε αρνητικό έδαφος, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφάσισε να διατηρήσει τα επιτόκιά της σε αναμονή στο -0,1% την Πέμπτη.

Η Δανία, εν τω μεταξύ, τερμάτισε το σχεδόν δεκαετές σερί αρνητικών επιτοκίων της στις 8 Σεπτεμβρίου, όταν η κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,65%.

Η ΕΚΤ έχει ήδη οδηγήσει το καταθετικό επιτόκιο στο 0,75% και το βασικό επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 1,25%. Η Ίζαμπελ Σνάμπελ σήμερα έδωσε σήμα για νέες μεγάλες αυξήσεις επιτοκίων του ευρώ, αφού φαίνεται πως η κεντρική τράπεζα θεωρεί πως αυτές είναι μονόδρομος τόσο για τη μάχη κατά του πληθωρισμού όσο και για την προστασία του ενιαίου νομισμάτος που έχει υποτιμηθεί ραγδαία έναντι του δολαρίου. 

naftemporiki.gr