Skip to main content

Μικρή αναβολή μεταρρύθμισης των Επαγγελματικών Ταμείων

Από την έντυπη έκδοση

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Προς το τέλος του έτους ή στις αρχές του 2023 προσδιορίζει πλέον το υπουργείο Εργασίας τη νομοθετική παρέμβαση που αφορά τα Επαγγελματικά Ταμεία και τον 2ο πυλώνα ασφάλισης.

Το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, αλλά και οι ίδιες οι παρεμβάσεις στον κλάδο της Επαγγελματικής Ασφάλισης μετέφεραν χρονικά την αντίστοιχη πρωτοβουλία. Σε κάθε περίπτωση, οι συσκέψεις είναι διαρκείς και οι βασικές παράμετροι της μεταρρύθμισης έχουν ήδη τεθεί:

– Φορολογία

– Πολυσυμμετοχικά τμήματα

– Εποπτικός μηχανισμός

Ως προς το τελευταίο, παραμένει η Τράπεζα της Ελλάδος ως η πιθανότερη λύση. Μόνο που θα πρέπει να γίνουν και οι όποιες προσθήκες κατάλληλων στελεχών έτσι ώστε να στηριχθεί ακόμα περισσότερο ο εποπτικός της ρόλος.

Σε κάθε περίπτωση, έχει συμφωνηθεί από όλες τις πλευρές ότι το ισχύον καθεστώς δεν έχει ικανοποιήσει με την αποτελεσματικότητά του και γι’ αυτό θα αλλάξει. Η δημιουργία όμως μιας Ανεξάρτητης Αρχής, που είναι η άλλη πρόταση που έχει κατατεθεί, φαίνεται ότι αντιμετωπίζει πρακτικές δυσκολίες ως προς την τελική επιλογή.

Την ίδια στιγμή η δημιουργία πολυσυμμετοχικών τμημάτων επίσης φαίνεται ότι βρίσκει πολλούς υποστηρικτές. Άλλωστε, στο υπουργείο Εργασίας έχουν αντιληφθεί ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου κυριαρχεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι πάνω από το 88% των επιχειρήσεων απασχολούν έως 10 άτομα προσωπικό. Εάν, μάλιστα, το όριο ανέλθει στους 50 εργαζόμενους, τότε προκύπτει ότι το 98,4% των επιχειρήσεων βρίσκεται σε αυτή την κατηγορία. Έτσι, εκτιμάται ότι στο νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας πολυεργοδοτικών πολυσυμμετοχικών ταμείων, ώστε να στηριχθεί και το σκέλος της ανάπτυξης μέσα από τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που αποτελεί ζητούμενο.

Το σκέλος της φορολόγησης ασφαλώς και αποτελεί το μεγαλύτερο «στοίχημα» της μεταρρύθμισης. Ενδεχόμενος περιορισμός των φοροαπαλλαγών για τα Επαγγελματικά Ταμεία είναι σημαντικό να κινείται προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης των ΤΕΑ ευρύτερα. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος να παραχθούν τα αντίθετα αποτελέσματα από τα αναμενόμενα.

Έως τώρα, πάντως, ο κλάδος κινείται στην Ελλάδα με αναπτυξιακή προοπτική, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται ουραγός στον ΟΟΣΑ. Το μέγεθος των 26 Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης σε όρους αξίας περιουσιακών στοιχείων (Ενεργητικού) ανέρχεται μόλις στο 0,1% του ΑΕΠ. Εάν συνυπολογιστούν και τα 4 ΤΕΑ υποχρεωτικής ασφάλισης, το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνονται μόλις στο 1,1% του ΑΕΠ ή 1,83 δισ. σε ονομαστικούς όρους το 2021.

Η μέση ετήσια σταθμική απόδοση του χαρτοφυλακίου των ελληνικών ΤΕΑ το 2021 έφτασε στο 6,14%. Η απόδοση είναι σημαντικά υψηλότερη από τα μέσα επίπεδα επιτοκίων που επικράτησαν στις αγορές χρήματος.