Skip to main content

Το χρήμα τρέχει αλλά το δολάριο μένει πίσω

Ένα σύγχρονο νόμισμα πρέπει να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μιας σύγχρονης οικονομίας. Ωστόσο το δολάριο των ΗΠΑ αποτυγχάνει. Και καθώς τα νομίσματα σε όλο τον κόσμο γίνονται πιο φιλικά προς τον χρήστη, κινδυνεύει να μείνει πίσω. Η Federal Reserve δικαίως εργάζεται για να διορθώσει την κατάσταση, αλλά η κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να διασφαλίσει ότι το δολάριο παραμένει ανταγωνιστικό, εντός των συνόρων της χώρας αλλά και πέρα ​​από αυτήν.

Τις τελευταίες δεκαετίες, χώρες από το Ηνωμένο Βασίλειο έως την Κίνα έχουν εισαγάγει συστήματα πληρωμών που επιτρέπουν  άμεσες συναλλαγές, και πληρωμές απευθείας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και με εξαιρετικά χαμηλό κόστος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αναφέρει το Boomberg, η μετάβαση σε πληρωμές σε πραγματικό χρόνο έχει ενισχύσει την παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά 78 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως — που σημαίνει ταχύτερες πληρωμές, ομαλότερες συναλλαγές και  επιταχυνόμενο εμπόριο.

Όχι όμως στις ΗΠΑ. Λιγότερο από το 1% όλων των συναλλαγών διακανονίζονται σε πραγματικό χρόνο. Τα ταχύτερα συστήματα πληρωμών λιανικής — όπως το Venmo και το Zelle — έχουν μόνο περιορισμένες χρήσεις ή κάλυψη. Οι τραπεζικές μεταφορές μπορεί να χρειαστούν ακόμα και μέρες για να διεκπεραιωθούν. Οι πληρωμές με κάρτα, αν και σχετικά βολικές, επιφέρουν εμπορικές προμήθειες έως και 3%, που ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε πρόσθετο κόστος που τελικά πληρώνουν οι καταναλωτές.

Η Fed προσπαθεί να αντιμετωπίσει τουλάχιστον ένα μέρος του προβλήματος λανσάροντας στα μέσα του 2023  μια νέα υπηρεσία, την  FedNow , η οποία θα λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο αντικαθιστώντας το απαρχαιωμένο  αυτοματοποιημένο «γραφείο πληροφοριών των συναλλαγών» της χώρας, το οποίο αν και διεκπεραιώνει το μεγαλύτερο μερίδιο πληρωμών σε αξία — περισσότερα από 70 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021 —πραγματοποιει μόνο ομαδικές πληρωμές, και μόνο κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών της εβδομάδας.

 Εάν η προσπάθεια είναι επιτυχής, θα επεκταθεί και σε  ιδιωτικές συναλλαγές επιτρέποντας ένα ευρύ φάσμα άμεσων πληρωμών μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, επιχειρήσεων και καταναλωτών.

«Μέχρι εδώ καλά. Αλλά ο υπόλοιπος κόσμος δεν μένει ακίνητος..Εξετάστε τις διεθνείς πληρωμές» σχολιάζει το Bloomberg

Οι κυβερνήσεις μπορούν να διευκολύνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των τραπεζών εντός της επικράτειάς τους, αλλά τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα διασυνοριακά. Οι πληρωμές συχνά πραγματοποιούνται μέσω σύνθετων διαδρομών  μεταξύ των τραπεζών ανταποκριτών, προκαλώντας καθυστέρηση, κινδύνους και έξοδα, όπως ο φόρος των διεθνών εμβασμάτων , για παράδειγμα, που είναι περίπου 5%,  κοστίζοντας δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως σε άτομα που στέλνουν χρήματα στην οικογένεια ή σε φίλους.

Μια πολλά υποσχόμενη λύση, βασίζεται στα κρυπτονομίσματα: Μια ψηφιακή μορφή μετρητών. Αυτό θα μπορούσε να έχει διάφορες μορφές, όπως ρυθμιζόμενες εκδόσεις stablecoin που συνδέονται με νομίσματα fiat ή συμβατικά που εκδίδονται απευθείας από κεντρικές τράπεζες.  

Μεταξύ άλλων, οι κεντρικές τράπεζες της Αυστραλίας, της Κίνας, της Γαλλίας, της Σιγκαπούρης και της Ελβετίας έχουν δοκιμάσει τέτοιες πλατφόρμες ενώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποστηρίζει μια πιο ισχυρή έκδοση για τη σύνδεση συστημάτων πληρωμών παγκοσμίως.

Οι ΗΠΑ δεν έχουν μείνει εντελώς αδρανείς από αυτή την άποψη. Η Fed διερευνά την πιθανότητα ενός ψηφιακού δολαρίου – παρότι, προς το παρόν,,ο εκδότης του κυρίαρχου νομίσματος στον κόσμο μπορεί να αντέξει οικονομικά την αναμονή ώστε να μάθει από την εμπειρία (και τα λάθη) άλλων. 

Μια τέτοια προσέγγιση από την Κεντρικλη Τράπεζα των ΗΠΑ θα ωφελούσε δισεκατομμύρια ανθρώπους, θα ενίσχυε το παγκόσμιο εμπόριο και θα διεύρυνε  την πρόσβαση σε περιθωριοποιημένα άτομα και περιοχές .

«Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να επιτρέψουν στον εαυτό τους να μείνει πίσω ξανά» καταλήγει το Bloomberg.

naftemporiki.gr