Skip to main content

ΔΕΘ: Δημοσιονομικά συνετό το «καλάθι» μέτρων στήριξης

Του Θάνου Τσίρου
[email protected]

Απαντήσεις στα μεγαλύτερα προβλήματα της τρέχουσας περιόδου -αυξημένες τιμές ενέργειας και τροφίμων, αλλά και χαμηλοί μισθοί και συντάξεις- θα επιδιώξει να δώσει ο πρωθυπουργός στην 86η ΔΕΘ.

Με ανοικτό το ενδεχόμενο της «έκπληξης» -όχι τόσο ως προς το δημοσιονομικό εύρος της πρότασης, αλλά ως προς τη… ευρηματικότητα και τη στόχευση- οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναμένεται να υπακούουν σε μια βασική αρχή: οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και μετρημένες ώστε σε καμία περίπτωση το έλλειμμα να μην ξεπεράσει το 2% του ΑΕΠ ή τα 4-4,2 δισ. ευρώ (ανάλογα και με το πού θα διαμορφωθεί το ΑΕΠ). Όσο για το 2023, θα ανακοινωθούν τα μόνιμα μέτρα που έχει… υποσχεθεί η κυβέρνηση -κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης, πολιτική στέγασης κ.λπ.-, αλλά ταυτόχρονα θα σταλεί το μήνυμα ότι το 2023 θα είναι έτος επιστροφής στα πρωτογενή πλεονάσματα. Αποδέκτες του μηνύματος οι αγορές και οι ελεγκτικοί οίκοι, δύο εκ των οποίων -Moody’s και DBRS- ετοιμάζουν να δημοσιεύσουν νέες εκθέσεις για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα. Με δεδομένο το πλαίσιο, το πακέτο των μέτρων για φέτος και για του χρόνου αναμένεται να περιλαμβάνει:

1. Την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των επιδοτήσεων για το ηλεκτρικό ρεύμα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει την παράταση των επιδοτήσεων για όλα τα νοικοκυριά και για όσο χρειαστεί -πόσο μάλλον όταν το ελληνικό σύστημα είναι μεταξύ αυτών που συζητούνται να υιοθετηθούν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο-, ωστόσο από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν κριτήρια και κίνητρα. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι θα πριμοδοτείται η εξοικονόμηση σε σχέση με πέρυσι, ενώ ο υπουργός Ενέργειας από τις Βρυξέλλες ποσοτικοποίησε το ποσοστό μείωσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο 10%.

2. Την καταβολή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε ευπαθείς ομάδες για να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια στα τρόφιμα. Στόχος να ενισχυθούν όσοι έλαβαν και τις προηγούμενες δύο δόσεις των εφάπαξ ενισχύσεων.

3. Την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, καθώς πρέπει να διασφαλιστεί η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου και η θέρμανση με πετρέλαιο που αυτή τη στιγμή είναι το φθηνότερο καύσιμο.

4. Την παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για τις μεταφορές και στις αρχές του 2023.

5. Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

6. Την αύξηση των συντάξεων σε ποσοστό που πλέον θα ξεπεράσει το 6,5%.

7. Τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, την 3η διαδοχικά. Ποσό δεν θα ανακοινωθεί, καθώς πρέπει να προηγηθεί ο κοινωνικός διάλογος.

8. Την ενεργοποίηση του προγράμματος στέγασης των νέων ηλικίας έως 39 ετών με πόρους του υπουργείου Εργασίας (πρώην ΟΕΚ κ.λπ.).

Τι μένει έξω

Επίδομα καυσίμων δεν αναμένεται να ενσωματωθεί στο πακέτο (το λεγόμενο fuel pass 3), ενώ αμφίβολη είναι και η παράταση της επιδότησης του πετρελαίου κίνησης. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει αναφορά στα αναδρο μικά των συνταξιούχων, ενώ λόγω δημοσιονομικού κόστους φαίνεται να έχει εξαιρεθεί και η μείωση του τέλους επιτηδεύμα το