Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Στην αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για το 2022 θα προχωρήσει και επίσημα η ελληνική κυβέρνηση, μετά την ισχυρή ανάπτυξη 7,7% στο β’ τρίμηνο του έτους, αλλά και την αναθεώρηση προς τα πάνω της εκτίμησης για το α’ τρίμηνο, στο 8%.
Εφικτός κρίνεται πλέον ο στόχος της αύξησης του ΑΕΠ πάνω από τα 204-205 δισ. ευρώ σε ονομαστικούς όρους κατά τη φετινή χρονιά, καθώς και η εξασφάλιση ποσοστιαίας ανάπτυξης ακόμη και άνω του 6%. Το 3ο τρίμηνο αναμένεται να κλείσει επίσης με πολύ ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης λόγω του τουρισμού, τα έσοδα του οποίου έχουν υπερκαλύψει τη «ζημιά» από την εκτόξευση στις τιμές των καυσίμων. Μένει πλέον ως ερώτημα το να καταγραφεί η πορεία της οικονομίας κατά το κρίσιμο τέταρτο τρίμηνο, στο οποίο κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η επιβάρυνση από τις τιμές της ενέργειας αλλά και το κατά πόσο θα επηρεαστεί η ιδιωτική κατανάλωση, αλλά και η βιομηχανική παραγωγή.
Στην αναθεώρηση του στόχου για φέτος αναφέρθηκε στη σχετική δήλωση και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας: «Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική -σε επίπεδα ρεκόρ- πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Τι σημαίνει πρακτικά
Αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για φέτος σημαίνει πρακτικά τα εξής:
1. Δημιουργούνται τα περιθώρια για την πρόσθετη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων (ο περίφημος δημοσιονομικός χώρος για τον οποίο μιλά η κυβέρνηση), καθώς για κάθε επιπλέον δισεκατομμύριο που προστίθεται στο ΑΕΠ και δεν είχε ενσωματωθεί στις αρχικές προβλέψεις, αποφέρει και πρόσθετα φορολογικά έσοδα της τάξεως των 300-350 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο και το ότι ο μέσος πληθωρισμός της χρονιάς θα κινηθεί πάνω από το 8%, το ονομαστικό ΑΕΠ θα ξεπεράσει τα 205 δισ. ευρώ.
2. Βελτιώνεται η αναλογία του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Με το χρέος της γενικής κυβέρνησης να εκτιμάται ότι θα κλείσει στην περιοχή των 355 δισ. ευρώ, αναμένεται η αναλογία του χρέους να πέσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ για φέτος, καταγράφοντας μείωση άνω των 10 μονάδων σε σχέση με το 2021.
3. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερες αυξήσεις και στις συντάξεις αλλά και στον κατώτατο μισθό, ο οποίος επίσης συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την πορεία της οικονομίας.
Το 7,7% του β’ τριμήνου αποτελεί τον 4ο υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της Ευρωζώνης, ενώ σε συνδυασμό με την αναθεωρημένη προς τα πάνω εκτίμηση για το α’ τρίμηνο (8% από 7%) οδηγεί σε μέσο ρυθμό για το εξάμηνο άνω του 7,5%.
Οι παράγοντες που στήριξαν τα μεγέθη β’ τριμήνου
Η ανάπτυξη του β’ τριμήνου αποδίδεται:
i. Στην αύξηση της τελικής καταναλωτικής δαπάνης κατά 8,1% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Το ποσοστό είναι σημαντικό καθώς η σύγκριση έγινε με το καλύτερο (από πλευράς ποσοστιαίας μεταβολής) τρίμηνο του 2021, το οποίο είχε κλείσει με ετήσια μεταβολή άνω του 15%.
ii. Στην αύξηση των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου κατά 8,7% σε ετήσια βάση. Οι επενδύσεις εξελίσσονται στον παράγοντα που απορροφά φέτος μεγάλο μέρος των επιπτώσεων από την εκτίναξη των εισαγωγών λόγω των καυσίμων.
iii. Οι εξαγωγές των αγαθών και των υπηρεσιών ενισχύθηκαν κατά 20,8%. Στα αγαθά είχαμε αύξηση 3,3% και στις υπηρεσίες 47,4%. Είναι η αντανάκλαση στο ΑΕΠ της αύξησης των τουριστικών εσόδων η οποία αναμένεται να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερο ρυθμό και κατά το 3ο τρίμηνο του έτους, ύστερα από τις επιδόσεις ειδικά του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου.
iv. Οι εισαγωγές θα είναι και ο τελικός ρυθμιστής για ολόκληρη τη χρονιά. Για το β’ τρίμηνο παρουσιάστηκε αύξηση 15,5% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 9,3%. Η μεγάλη αύξηση είναι προφανές ότι οφείλεται στην ενέργεια αλλά και στον διεθνή πληθωρισμό, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης στην Ελλάδα καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα. Λόγω δε της πολύ μεγάλης αύξησης του τουρισμού, είναι επόμενο να αυξάνονται οι εισαγωγές με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.
Οι τριμηνιαίες μεταβολές
Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%. Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%.