Skip to main content

Τουρκία: Θα αποδειχθούν αυτοκαταστροφικές οι προσπάθειες στήριξης της λίρας;

Οι προσπάθειες της Τουρκίας να σταθεροποιήσει τη λίρα είναι πιθανό να αποδειχθούν αυτοκαταστροφικές, εκτιμούν οι αναλυτές της Scope Ratings, σε σημείωμά τους για την πορεία της τουρκικής οικονομίας. 

Το τουρκικό νόμισμα, μετά την ταραχώδη του πορεία το προηγούμενο έτος, έχει χάσει φέτος το 30% της αξίας του έναντι του δολαρίου, με τον πληθωρισμό που κινείται άνω του 80% και τις ανορθόδοξες επιλογές της χώρας που επιμένει να μην αυξάνει τα επιτόκια να δημιουργούν ένα «έκρυθμο» οικονομικό περιβάλλον. 

Δεν αποτελεί έτσι έκπληξη το γεγονός ότι η τουρκική λίρα παραμένει υπό πίεση, με κίνδυνο περαιτέρω εξάντλησης των αποθεμάτων σε ξένο νόμισμα, σχολιάζουν οι αναλυτές της Scope.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να σταθεροποιήσει το νόμισμα και να προστατεύσει τα αποθέματα συναλλάγματος με πολιτικές που μειώνουν τεχνητά την πίεση των πωλήσεων, από την προστασία των καταθέσεων σε λίρες έναντι ζημιών σε συνάλλαγμα έως την απαίτηση από τους εξαγωγείς να ανταλλάξουν το 40% των εσόδων από συναλλάγματος σε λίρες, εξηγούν, εκτιμώντας ότι η προσέγγιση της Άγκυρας χρησιμεύει μόνο για την εξαγορά χρόνου με σημαντικό κόστος.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας αυξήθηκαν πρόσφατα, έως και 63,4 δισ. δολάρια στα τέλη Αυγούστου (εξαιρουμένων των αποθεμάτων χρυσού 40,8 δισ. δολαρίων ΗΠΑ), πιθανώς υποβοηθούμενα από μια μεγάλη εισροή από τη Ρωσία για την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο, όταν αφαιρεθούν οι  υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα swaps, τα καθαρά αποθεματικά βρίσκονται σε χαμηλό ιστορικό χαμηλό των -60,1 δισ. δολαρίων τον Ιούλιο του 2022 σε σύγκριση με τα 18,5 δισ. δολάρια που ήταν στο τέλος του 2019», αναφέρουν. 

Οι εγχώριες πολιτικές αποφάσεις γύρω από τον πληθωρισμό υπονομεύουν την ικανότητα της οικονομίας για χρηματοδότηση, συνεχίζουν προσθέτοντας ότι το σύστημα αποταμίευσης σε λίρες αποδυναμώνει ένα από τα βασικά πιστωτικά πλεονεκτήματα της Τουρκίας – τον υγιή ισολογισμό της – με προβλεπόμενο κόστος περίπου 2% του ΑΕΠ φέτος.

«Βλέπουμε περιορισμένες πιθανότητες ουσιαστικής αλλαγής πολιτικής πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους. Η προεκλογική περίοδος και η συνέχεια των εκλογών μπορεί να ακολουθήσει ανώμαλη πορεία. Στις δημοσκοπήσεις, ο πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται πίσω από τους πιθανούς προεδρικούς υποψηφίους του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης», καταλήγουν μη αποκλείοντας την πολιτική αναταραχή που εκτιμούν ότι θα προκαλέσει σημαντική ευπάθεια στη λίρα, πέρα από νέες οικονομικές ανισορροπίες. 

naftemporiki.gr