Skip to main content

Γ. Πιτσιλής: Τα νέα ψηφιακά «όπλα» της εφορίας κατά της φοροδιαφυγής

Νέα ψηφιακά «όπλα», επιχειρεί να επιστρατεύσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα της φοροδιαφυγής από τον ΦΠΑ.

«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων από τα κρατικά ταμεία ανέρχεται σε 5 δισ. ετησίως», είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής.

Όπως εξήγησε, «η νέα εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα που θα αποδεικνύει σε πραγματικό χρόνο στον πελάτη, εάν η απόδειξη που πήρε είναι από ταμειακή μηχανή συνδεδεμένη με την εφορία είναι μέρος της ευρύτερης πολιτικής μας για την παρακολούθηση των συναλλαγών σε πραγματικό χρόνο.

Η νέα εφαρμογή προστίθεται στο myDATA και ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να ελέγχουν εάν οι φόροι από τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αγοράζουν πηγαίνουν στα δημόσια έσοδα και δεν πηγαίνουν στις τσέπες κάποιων επιτηδείων».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι το 70% των ταμειακών μηχανών είναι ήδη διασυνδεδεμένο με το taxis. «Ετοιμάζουμε με το ΥΠΟΙΚ ένα πακέτο κυρώσεων για όσους δεν συνδέουν τις ταμειακές μηχανές, σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου. Επίσης ετοιμάζουμε ένα πλαίσιο για τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS», επεσήμανε ο κ. Πιτσιλής.

Την ίδια στιγμή, όπως διευκρίνισε ο κ. Πιτσιλής, θα υπάρχει χρηματική επιβράβευση στους καταναλωτές που εντοπίζουν τις ψεύτικες αποδείξεις. «Στην περίπτωση που η εφαρμογή εντοπίσει ψεύτικη απόδειξη υπάρχει η διαδικασία για την επί τόπου αναφορά της στην εφορία. Όταν ο καθένας μας «σκανάρει» την απόδειξη που πήρε όλοι κερδίζουμε», τόνισε.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη τις επόμενες ημέρες στα ηλεκτρονικά καταστήματα.