Skip to main content

Τουλάχιστον έως το 2025 ο ενεργειακός «χειμώνας» Ευρώπη

Ενώ οι Ευρωπαίοι πολιτικοί επικεντρώνονται στο πώς θα ξεπεραστει ο φετινός «βαρύς χειμώνας» λόγω της ενεργειακής κρίσης οι προβλέψεις για το επόμενο έτος είναι ζοφερές.

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να έχει  ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο Niek Den Hollander, επικεφαλής εμπορικός διευθυντής του γερμανικού ενεργειακού κολοσσού Uniper , σε συνέντευξή του . «Είναι πιθανό τα κράτη να μην μπορούν να γεμίσουν τις αποθήκες τους το επόμενο καλοκαίρι τόσο εύκολα όσο φέτος».

Η Ευρώπη πλήττεται από τη χειρότερη ενεργειακή κρίση της τα τελευταία 50 χρόνια, καθώς η Ρωσία μειώνει τις παραδόσεις ως αντίποινα για τις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν  μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι τιμές που εκτινάσσονται στα ύψη,έχουν προκαλέσει κρίση κόστους ζωής ενώ ωθούν τις οικονομίες στο χείλος της ύφεσης.

Οι ηγέτες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα, έχοντας διαθέσει περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια ευρώ (297 δισεκατομμύρια δολάρια)  σε μέτρα ανακούφισης των πολιτών. Αλλά, όταν αυτά τελειώσουν, είναι άγνωστο τι θα γίνει

Σύμφωνα με τον Ed Morse, επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Citigroup Inc, στο  Bloomberg  η ικανότητα εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου «δεν αυξάνεται από τη μια μέρα στην άλλη». Όπως εκτίμησε οι τιμές στην Ευρώπη θα  επιστρέψουν στο σημείο που ήταν στις αρχές του 2021, κάπου μεταξύ 2025 και 2027»

 Η αντιπαράθεση ασκεί πίεση στους ηγέτες της Ευρώπης να διαφοροποιήσουν τις πηγές ενέργειας. Η Νορβηγία είναι πλέον ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, αλλά δεν έχει ικανότητα να αντισταθμίσει πλήρως τις απώλειες από τη Ρωσία. 

 Από την άλλη η παγκόσμια παραγωγή LNG είναι ήδη περιορισμένη και η αύξηση της δυναμικότητας διαρκεί τουλάχιστον τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Colin Parfitt, αντιπρόεδρο της Chevron Corp. Εν τω μεταξύ, η Ευρώπη πρέπει να παλέψει με την Ασία για τους υπάρχοντες όγκους για τα επόμενα δύο χρόνια.

«Θα επιστρέψουμε σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα χρειαστεί χρόνος», δήλωσε ο Helge Haugane, ανώτερος αντιπρόεδρος της νορβηγικής εταιρείας ενέργειας Equinor ASA . “Η αστάθεια στις τιμές είναι εδώ για να μείνει για περισσότερο.”

naftemporiki.gr