Skip to main content

Με το βλέμμα στις εξαγγελίες της ΔΕΘ οι έμποροι – Επιστολή Στ. Καφούνη στον Κ. Μητσοτάκη

Σειρά προτάσεων για τη στήριξη των εισοδημάτων, την ελάφρυνση ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών, αλλά και τη διατήρηση των μισθωμάτων σε λογικά επίπεδα κατέθεσε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, σε επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Καφούνης σημειώνει επιγραμματικά ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ «οι δραστήριοι και μαχητές Έλληνες έμποροι αναμένουν να ακούσουν ξεκάθαρα στις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ συγκεκριμένη αναφορά στο ελληνικό εμπόριο, με παρεμβάσεις που θα:

  • στηρίζουν το διαθέσιμο εισόδημα
  • ενισχύουν τη χρηματοδότηση και θα δίνουν κίνητρα για επενδύσεις  
  • ελαφρύνουν ακόμη περισσότερο τα δυσβάσταχτα βάρη του μεγάλου και ακριβού κράτους
  • διατηρήσουν τα μισθώματα σε λογικά επίπεδα     
  • εξορθολογήσουν τα πρόστιμα, θα απλοποιήσουν τη λειτουργία της αγοράς και θα αντιμετωπίσουν το παρεμπόριο».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α ζητεί λελογισμένη στήριξη των εισοδημάτων, με αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και επιδότηση της εργασίας, τόσο ώστε να μην απαιτηθεί να επιστραφούν στο πολλαπλάσιο, καθώς και αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος των πολύ μικρών επιχειρήσεων, ώστε η μεγέθυνση της αγοράς να μη στηριχτεί μόνο σε συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά και στην αύξηση του τζίρου κάθε επιχείρησης.

Επισημαίνει ακόμη την ανάγκη «μιας οριστικά τελευταίας γενναίας ρύθμισης 120 δόσεων με δυνατότητα αποπληρωμής όλων των χρεών, με ταυτόχρονη όμως επιβράβευση των συνεπών». Όπως σημειώνει, «το μέτρο αυτό αποτελεί επιτακτική ανάγκη για να μην απωλέσουμε επιχειρήσεις, που θέλουν και μπορούν μέσα από την εργασία τους να εισφέρουν στα δημόσια ταμεία και να συνεχίσουν να δημιουργούν πλούτο για την Ελληνική οικονομία».

Προτείνει επίσης να γίνουν παρεμβάσεις με στόχο τη διατήρηση των μισθωμάτων σε λογικά επίπεδα, ώστε να αποφευχθούν λουκέτα και σκοτεινές βιτρίνες, ζητεί την ελάφρυνση των βαρών στην ιδιοκτησία, όπως και τη συνέχιση της μείωσης των ασφαλιστικών και φορολογικών βαρών που δημιουργεί το μεγάλο και ακριβό κράτος.

Τέλος, ζητεί «συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς, όπως σωστά έγινε με την κατάργηση του παρωχημένου θεσμού των ενδιάμεσων εκπτώσεων, αλλά και τον εξορθολογισμό των προστίμων, που πρέπει να έχουν παιδευτικό και όχι τιμωρητικό χαρακτήρα και φυσικά την ενδυνάμωση της προσπάθειας καταπολέμησης του παρεμπορίου, που στερεί φόρους από τις επιχειρήσεις αλλά και έσοδα από τα δημόσια ταμεία».

Όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Ε.Σ.Α στην επιστολή του: «Εάν επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, το εμπόριο, που αποτελεί τον ισχυρότερο κλάδο της ελληνικής οικονομίας, θα συνεχίσει να εισφέρει στην κοινωνική συνοχή και να στηρίζει αποτελεσματικά την ανάπτυξη και τη μετάβαση της οικονομίας στη νέα ψηφιακή, φιλική στο περιβάλλον και στον άνθρωπο εποχή».

«Σε κάθε περίπτωση, για να μη χαθούν όσα καλά και θετικά έγιναν τα τελευταία δύσκολα χρόνια, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη ευκαιρία που έχουμε και ενωμένοι μέσα από την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα κρατήσουν τους νέους στη χώρα αλλά και θα επιτρέψουν σε όσους μετανάστευσαν να επιστρέψουν και να μεγαλουργήσουν στην πατρίδα τους» καταλήγει ο κ. Καφούνης.