Skip to main content

Ελληνική οικονομία: «Έτρεξε» με 7,7% το δεύτερο τρίμηνο

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected] 

Iδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ τόσο για το β’ τρίμηνο του έτους όσο και σε επίπεδο εξαμήνου καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προχώρησε παράλληλα στην προς τα πάνω αναθεώρηση της ανάπτυξης του α΄ τριμήνου. Πιο συγκεκριμένα, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου το ΑΕΠ  αυξήθηκε κατά 7,7% και την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου κατά 8% από 7% που ήταν η αρχική εκτίμηση, οδηγώντας την ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή πορεία με ρυθμό 7,8% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Σε επίπεδο τριμήνου είναι η 5η καλύτερη επίδοση στην ευρωζώνη, μετά την Ιρλανδία, την Μάλτα, την Σλοβενία και την Κροατία. Με βάση τα στοιχεία της Εurostat, το β΄ τρίμηνο του 2022 η ανάπτυξη στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 4,1% από 5,4% το α΄ τρίμηνο του έτους. Την χρονική περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2022 τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης κατέγραψαν η Ιρλανδία 10,8% (από 11% το α΄ τρίμηνο), η Μάλτα 8,9% (από 8,1%), η Σλοβενία 8,3% (από 9,4%), η Κροατία 7,8% (από 6,8%) και η Ελλάδα 7,7,% (από 8%).

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το α΄6μηνο του έτους σε συνδυασμό με τα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού συμβάλλουν στην ενίσχυση των προσδοκιών για συνέχιση της αναπτυξιακής πορείας και το 3ο τρίμηνο του έτους.  Ο συνδυασμός των παραπάνω δίνει τη δυνατότητα στο οικονομικό επιτελείο να προχωρήσει στη λήψη επιπλέον μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση πάντα όμως σε συνάρτηση με τη διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας και των στόχων που έχουν τεθεί.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για το ύψος του φετινού ρυθμού ανάπτυξης είναι στα επίπεδα του 5%, υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Ωστόσο η σημαντική άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση του ρεύματος «απορροφά» το μεγαλύτερο μέρος του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει.

Αναλυτικότερα: 

Τριμηνιαίες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022.
o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 1,0% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022.
o Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,5% σε σχέση με το 1 o τρίμηνο του 2022. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,4%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,2%.
o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,8% σε σχέση με το 1 ο τρίμηνο του 2022. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 5,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 7,6%. 2.

Ετήσιες μεταβολές

o Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 8,1% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021.
o Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 8,7% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021.
o Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 20,8% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 47,4%.
o Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 15,5% σε σχέση με το 2 o τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 9,3%.