Skip to main content

Αυστραλία: Ένας «τσιμεντόλιθος» εμποδίζει την καριέρα των γυναικών

«Δεν νομίζω ότι υπάρχουν απλώς στεγανά, στην πραγματικότητα παραμένει ένας ‘τσιμεντόλιθος’ που έχει περιβληθεί με έναν μανδύα προηγμένης τεχνολογίας και δεν το έβλεπα μέχρι που μεγάλωσα αρκετά ώστε να μπορώ να τον φθάσω και να τον αγγίξω», ανέφερε η πρώτη γυναίκα επικεφαλής αυστραλιανής υπηρεσίας πληροφοριών, επισημαίνοντας ότι μόλις πρόσφατα έγινε φεμινίστρια.

Η επικεφαλής αυστραλιανής υπηρεσίας πληροφοριών δήλωσε σήμερα ότι τα στεγανά που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην εξέλιξη της καριέρας τους μοιάζουν περισσότερο με «τσιμεντόλιθο’, αποκαλύπτοντας ότι ακόμη και με την ιδιότητά της αυτή της ζητήθηκε να πάει καφέ σε άνδρα.

Σε ομιλία της στο Ινστιτούτο Lowy του Σίδνεϊ, η γενική διευθύντρια των αυστραλιανών μυστικών υπηρεσιών (Australian Signals Directorate) Ρέιτσελ Νομπλ, αναφέρθηκε στην ιστορία των γυναικών που απασχολήθηκαν σε μυστικές υπηρεσίες, από την εποχή που κρυπταναλύτριες υπέκλεπταν τα σχέδια πτήσεων των Ιαπώνων στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου δουλεύοντας σε μηχανές αποκρυπτογράφησης μέσα σε ένα γκαράζ εκτός του κεντρικού κτιρίου.

Η Νομπλ περιέγραψε στο ακροατήριο ότι αρνήθηκε να πάει τον καφέ σε έναν άνδρα που βρισκόταν σε μια συνάντηση εξηγώντας ότι οι γυναίκες θα πρέπει να κάθονται στο τραπέζι με την αξία τους, «όχι για να κρατούν σημειώσεις ή να φέρνουν τους καφέδες».

Η αντιμετώπιση των γυναικών στον εργασιακό χώρο ήταν ένα από τα ζητήματα που κυριάρχησαν στην πολιτική ατζέντα των βουλευτικών εκλογών στη χώρα τον Μάιο, κατά τις οποίες εξελέγησαν αρκετές επαγγελματίες που είχαν συμμετάσχει ως ανεξάρτητες υποψήφιες.

Η Νομπλ αναφέρθηκε στην πρώην πρωθυπουργό Τζούλια Γκίλαρντ, η ομιλία της οποίας για τον μισογυνισμό στο κοινοβούλιο πριν από μια δεκαετία είχε συγκεντρώσει παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Όπως είπε η ίδια, έχει δεχτεί μικροταπεινώσεις σε έναν κόσμο όπου κυριαρχούν οι άνδρες σημειώνοντας ότι οι γυναίκες που επιδεικνύουν ισχύ χαρακτηρίζονται με λέξεις και φράσεις όπως “είναι μάγισσα (ή κάτι χειρότερο), είναι αυταρχική, είναι τρομακτική”.

Καταλήγοντας η Νομπλ επισήμανε ότι η υπηρεσία της προγραμματίζει τις πρωινές συναντήσεις στις 9:30 ώστε οι γονείς να έχουν ήδη αφήσει τα παιδιά τους στο σχολείο.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters