Skip to main content

Φορολογικές δηλώσεις: Έως το μεσημέρι η υποβολή για τα νομικά πρόσωπα

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Στις 15.00 το μεσημέρι εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που δεν είχαν υποβάλει αρχική ή τροποποιητική δήλωση, μετά και την παράταση που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ λόγω τεχνικών δυσκολιών που είχαν παρατηρηθεί τις προηγούμενες ημέρες στη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής.

Μέχρι σήμερα επίσης θα πρέπει να καταβληθεί και ο φόρος που θα προκύψει από τις δηλώσεις, χωρίς πρόστιμα και προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Σημειώνεται ότι ο φόρος πρέπει να καταβληθεί αποκλειστικά μέσω web banking και όχι μέσω κάρτας ή συστήματος πληρωμών IRIS.

Η παραπάνω δυνατότητα αφορά τα νομικά πρόσωπα:

  • που μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έτους 2021,
  • που θα υποβάλουν τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έτους 2021, εντός του χρόνου που θα καθοριστεί με τη σχετική κοινή απόφαση Υπουργείου Οικονομικών και ΑΑΔΕ, για τον φόρο που θα προκύψει από τις δηλώσεις αυτές.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι την εμφάνιση της τεχνικής αδυναμίας, στην εφαρμογή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων είχαν υποβληθεί 265.140 δηλώσεις, σχεδόν 3.000 περισσότερες από την αντίστοιχη προτελευταία ημέρα εμπρόθεσμης υποβολής των δηλώσεων νομικών προσώπων φορολογικού έτους 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όσοι μετέφεραν την κατοικία τους στο εξωτερικό εντός του 2021 έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση έως τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς πρόστιμο. Η προθεσμία αυτή, ισχύει για τους φορολογούμενους που κατέθεσαν αίτηση μεταφοράς στην Δ.Ο.Υ. κατοίκων εξωτερικού για πρώτη φορά και η αίτηση τους εγκρίθηκε εντός του 2021.

Ακόμη και τώρα που έχει παρέλθει πλέον η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα και προσαυξήσεις για:

  • εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη. Ο μισθωτός υποβάλλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση και δεν βαρύνεται με πρόστιμο.
  • εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.
  • εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου ΑΜΚΑ.
  • εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ.).
  • εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.
  • εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN.
  • εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις που αφορούν στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.