Skip to main content

Καθώς τα ποτάμια στερεύουν, οι καλλιέργειες συρρικνώνονται και οι τιμές «πετάνε»

Τα ποτάμια της Ευρώπης στερεύουν μετά από μια παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών, εντείνοντας τους φόβους για την παραγωγή τροφίμων και ενέργειας σε μια εποχή που οι τιμές ήδη «καίνε» λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Μια σοβαρή έλλειψη βροχοπτώσεων και διαδοχικά κύματα καύσωνα από τον Μάιο και έπειτα έχουν επηρεάσει ορατά τις πλωτές οδούς της ηπείρου. Στη Γαλλία, η ξηρασία είναι τέτοια που σε ορισμένα σημεία είναι δυνατόν να διασχίσει κανείς τον Λίγηρα με τα πόδια. Στη Γερμανία σε ένα κομβικό σημείο του Ρήνου η στάθμη είναι τόσο χαμηλή, που υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να σταματήσει η μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων. Στην Ιταλία με τα νερά του Πάδου να εξατμίζονται εμφανίστηκαν αντικείμενα που χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – συμπεριλαμβανομένης μιας φορτηγίδας μήκους 50 μέτρων και μιας βόμβας που είχε βυθιστεί στο παρελθόν.

«Δεν έχουμε δει αυτό το επίπεδο ξηρασίας εδώ και πολύ καιρό. Τα επίπεδα του υδάτων σε ορισμένες από τις μεγάλες πλωτές οδούς είναι χαμηλότερα από ό,τι ήταν εδώ και δεκαετίες», δήλωσε στο CNBC ο Μάθιου Όξενφορντ, ανώτερος αναλυτής για την Ευρώπη και την κλιματική πολιτική στο The Economist Intelligence Unit, «Για μερικά από τα κύρια κανάλια, υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο, μερικές φορές μικρότερο από 30 εκατοστά προτού το κανάλι να καταστεί εντελώς ανενεργό για οποιοδήποτε είδος αποστολής», πρόσθεσε.

«Έτσι, αυτό θα έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική και ανθρώπινη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα γύρω από αυτές τις υδάτινες οδούς, καθώς είναι πιθανό να παραμείνουμε σε κάποια μορφή ξηρασίας για αρκετό καιρό ακόμη», προειδοποίησε. 

Οι επιπτώσεις στις καλλιέργειες 

Η Ευρώπη υπομένει αυτό που πιθανόν να καταγραφεί ως η χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 500 ετών, σύμφωνα με μια προκαταρκτική ανάλυση από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τις αρχές Αυγούστου, η έκθεση του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Ξηρασίας ανέφερε ότι περίπου τα δύο τρίτα της Ευρώπης ήταν υπό κάποιου είδους έκτακτη ανάγκη, που σημαίνει ότι το έδαφος έχει στεγνώσει. 

Η ανάλυση διαπίστωσε ότι σχεδόν όλοι οι ποταμοί της Ευρώπης έχουν επηρεαστεί σε κάποιο βαθμό, κάτι που πλήττει σοβαρά και τις θερινές καλλιέργειες. Υπολογίζεται ότι οι σοδείες αραβόσιτου, σόγιας και ηλίανθου θα είναι 16%, 15% και 12% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, αντίστοιχα.

Αυτό συμβαίνει καθώς οι τιμές των τροφίμων παραμένουν πεισματικά υψηλές εν μέσω της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, έναν σημαντικό παραγωγό αγαθών όπως το σιτάρι, το καλαμπόκι και το ηλιέλαιο. 

Η άνοδος των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας πυροδότησαν απότομη άνοδο του πληθωρισμού, με τον δείκτη στις 19 οικονομίες του ευρώ να εκτινάσσεται νέο υψηλό ρεκόρ 9,1% τον Αύγουστο. «Νομίζω ότι το σημαντικότερο σημείο που θέλω να τονίσω είναι ότι ανωμαλίες όπως αυτή θα γίνουν κατά μία έννοια πιο συχνές τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής», σημειώνει ο Όξενφορντ της EIU, αναφέροντας την πιθανότητα για πιο συχνές και έντονες ξηρασίες, καταιγίδες, καύσωνες και πλημμύρες στην Ευρώπη.

«Οι χώρες θα χρειαστεί να επενδύσουν περισσότερο στην προετοιμασία για φαινόμενα που ήταν πολύ ασυνήθιστα – αλλά τώρα θα γίνουν πολύ πιο συνηθισμένα. Η κλιματική αλλαγή ανατρέπει πολλά πρότυπα δραστηριότητας που έχουν δημιουργηθεί εδώ και αιώνες».

Αγώνας για τον εφοδιασμό ενέργειας και βασικών αγαθών 

Ο οικονομικός αντίκτυπος των ποταμών που στερεύουν είναι πιθανό να είναι «πολύπλευρος». Η μεγαλύτερη απειλή θα ήταν μία διακοπή της ναυτιλίας κατά μήκος του Ρήνου. Ο ποταμός, μήκους περίπου 1.320 χιλιομέτρων, είναι ένας από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους ποταμούς της Ευρώπης. Συνδέει το κύριο λιμάνι του Ρότερνταμ στην Ολλανδία με τη βιομηχανική καρδιά της Γερμανίας και με την κλειστή Ελβετία.

Τα επίπεδα των υδάτων του ποταμού Ρήνου της Γερμανίας έχουν σταθεροποιηθεί πάνω από τα επίπεδα κρίσης τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, οι προβλέψεις για παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών και ισχνών βροχοπτώσεων συντηρούν τον φόβο ότι η μεταφορά των πάντων, από τα τρόφιμα μέχρι τα χημικά έως την ενέργεια, θα μπορούσε σύντομα να σταματήσει. Η στάθμη του νερού στο Κάουμπ – σταθμό μέτρησης δυτικά της Φρανκφούρτης και βασικό κόμβο για τις θαλάσσιες μεταφορές εμπορευμάτων – προβλέπεται να μειωθεί στα 86 εκατοστά μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής κυβέρνησης.

Η κανονική στάθμη του νερού είναι γύρω στα 200 εκατοστά. Το 2018, η στάθμη του νερού του Ρήνου μειώθηκε σε μόλις 30 εκατοστά κατά τόπους, αναγκάζοντας τα πλοία να σταματήσουν προσωρινά τη μεταφορά φορτίων.

naftemporiki.gr