Skip to main content

Βρετανία: Μηδενικές εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία για πρώτη φορά

Για πρώτη φορά στα χρονικά η Βρετανία δεν εισήγαγε καθόλου καύσιμα από τη Ρωσία τον Ιούνιο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, απότοκο των αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία από τότε που εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Οι εισαγωγές αγαθών από τη Ρωσία μειώθηκαν επίσης στα 33 εκατομμύρια λίρες τον Ιούνιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που χρονολογούνται τα αρχεία τον Ιανουάριο του 1997, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (Office for National Statics, ONS).

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί να καταργήσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους και τις εισαγωγές φυσικού αερίου το συντομότερο δυνατό.

Οι εισαγωγές καυσίμων από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 499 εκατ. λίρες – ή αλλιώς… 100% – σε σύγκριση με τον μέσο όρο για τους προηγούμενους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο.

Το 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο εισήγαγε περίπου το 4% του φυσικού αερίου του από τη Ρωσία και το 11% του πετρελαίου του, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.

Οι εξαγωγές των περισσότερων αγαθών στη Ρωσία είχαν επίσης μειωθεί σημαντικά έως τον Ιούνιο, με τις πωλήσεις μηχανημάτων και μεταφορικού εξοπλισμού να μειώνονται κατά 91,3% στα 118 εκατομμύρια λίρες. Συνολικά, οι εξαγωγές στη Ρωσία μειώθηκαν σχεδόν κατά 70%, στα 168 εκατ. λίρες, σε σύγκριση με τον μηνιαίο μέσο όρο τους 12 μήνες έως τον Φεβρουάριο.

Τα μόνα προϊόντα που παρουσίασαν μικρή άνοδο ήταν τα χημικά, λόγω της αύξησης των εξαγωγών φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία εξαιρούνται από κυρώσεις.

Το ONS είπε ότι εκτός από τις κυρώσεις που εφαρμόζει η κυβέρνηση, το εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε καθώς οι επιχειρήσεις αναζήτησαν οικειοθελώς εναλλακτικές λύσεις για τα ρωσικά προϊόντα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC