Από την έντυπη έκδοση
Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]
Στην 8η θέση βρίσκεται η Ελλάδα με βάση τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Ορίζοντας 2020.
Αυτό προκύπτει από τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης αναφορικά με τον αριθμό συμμετοχών στο πρόγραμμα από τις χώρες-μέλη της Ε.Ε.-27 και το Ηνωμένο Βασίλειο (ΕΚΤ, Σεπ. 2021). Τρεις είναι οι άξονες του προγράμματος:
Η Επιστημονική Αριστεία (Εxcellent Science) αφορά επιστημονική έρευνα παγκόσμιου επιπέδου με στόχο την προσέλκυση στην Ε.Ε. των καλύτερων επιστημόνων. Η Βιομηχανική Υπεροχή (Ιndustrial Leadership) καλύπτει στρατηγικές επενδύσεις σε τεχνολογίες-κλειδιά, όπως νανοτεχνολογία και μικροηλεκτρονική, υποστηρίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και τη δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων. Οι Κοινωνικές Προκλήσεις (Societal Challenges) περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού, της εξάντλησης των ενεργειακών πόρων και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.
Στο πλαίσιο του Ορίζοντα έχουν εγκριθεί συνολικά 35.206 ερευνητικά έργα, με συνολική χρηματοδότηση που φθάνει τα 70 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα καταγράφει συμμετοχές ελληνικών φορέων (991 μοναδικοί φορείς) σε 2.851 έργα. Η συνολική κοινοτική χρηματοδότηση ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ.
Επιμέρους Προγράμματα
-Δράσεις
Η ελληνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Information & Communication Technologies, Ορίζοντας 2020, κατατάσσει τη χώρα μας στην 7η θέση στον αριθμό των συμμετεχόντων και 8η στη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό επιτυχίας των προτάσεων (13,6%) είναι υψηλότερο από τον συνολικό μέσο όρο (8,5%).
Η συνολική κοινοτική χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς φορείς αντιστοιχεί στο 5,4% της συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης.
Εξίσου καλή είναι η παρουσία της Ελλάδας και στο Πρόγραμμα Secure, Clean and Efficient Energy και συγκεκριμένα 8η στον αριθμό των συμμετεχόντων και 11η στη χρηματοδότηση Ε.Ε. Το ποσοστό επιτυχίας των προτάσεων (16,5%) είναι υψηλότερο από τον συνολικό μέσο όρο (12,3%).
Θετική είναι η πορεία των φορέων της Ελλάδας στο πρόγραμμα Science with and for Society και ειδικότερα 9η στον αριθμό των συμμετεχόντων και 9η στη χρηματοδότηση Ε.Ε. Το ποσοστό επιτυχίας των προτάσεων (11,7%) είναι ίσο με τον συνολικό μέσο όρο. Η συνολική κοινοτική χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς φορείς αντιστοιχεί στο 3,9% της συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης.
Η ελληνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Europe in a changing world: Inclusive, Innovative and Reflective Societies φέρνει την Ελλάδα 7η στον αριθμό των συμμετεχόντων και 8η στη χρηματοδότηση Ε.Ε.
Το ποσοστό επιτυχίας των προτάσεων (8,6%) είναι υψηλότερο από τον συνολικό μέσο όρο (6,7%). Η συνολική κοινοτική χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς φορείς αντιστοιχεί στο 5,1% της συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης.
Από την άλλη πλευρά, στο Πρόγραμμα Εργασίας Future Emerging Technologies η Ελλάδα είναι 10η στον αριθμό των συμμετεχόντων και 10η στη χρηματοδότηση Ε.Ε. Το ποσοστό επιτυχίας των προτάσεων (8,6%) είναι ίσο με τον συνολικό μέσο όρο.
Η συνολική κοινοτική χρηματοδότηση προς τους ελληνικούς φορείς αντιστοιχεί στο 2,5% της συνολικής εγκεκριμένης χρηματοδότησης. Να σημειωθεί πως το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης λειτουργεί ως εθνικό σημείο επαφής για το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020, υποστηρίζοντας τους ελληνικούς φορείς στη συμμετοχή τους σε αυτό.
Οι υπηρεσίες του απευθύνονται στο σύνολο της ελληνικής επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση και στόχος είναι η αύξηση της ποιοτικής και ποσοτικής συμμετοχής των ελληνικών φορέων.