Skip to main content

Χρηματιστήρια: Πιέσεις από την έκρηξη των τιμών στην ενέργεια

Με τις τιμές να συνεχίζουν την αυξητική τους πορεία και τους φόβους ύφεσης να εντείνονται, οι επενδυτές αποφεύγουν το ρίσκο. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,33% στις 893 μονάδες, μένοντας τουλάχιστον κοντά στις 900, με τις τράπεζες ωστόσο να καταγράφουν πτώση άνω του 1%.

Στο ταμπλό, η ΔΕΗ κερδίζει 2%, με τις Jumbo και ΑΔΜΗΕ να ακολουθούν με κέρδη πάνω από το 1%. Στις τράπεζες η Εθνική χάνει 1,2%. Ακολουθούν με ηπιότερες απώλειες Alpha Bank -0,60%, Πειραιώς -0,20% και Eurobank -0,10%.

Στα εσωτερικά, την Παρασκευή θα διεξαχθεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το θέμα των παρακουθήσεων μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη. Την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας, όπου θα συζητηθεί το αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. 

Τα βλέμματα στο Ουαϊόμινγκ

Οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται με απώλειες το πρωί της Τρίτης, με τους επενδυτές να αφομοιώνουν την άνοδο των τιμών του πετρελαίου και τα νέα οικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στο οικονομικό συμπόσιο της Fed στο Τζάκσον Χόουλ του Ουαϊόμινγκ, με τον Πρόεδρο Τζέρι Πάουελ να πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία την Παρασκευή σχετικά με την προσέγγιση της κεντρικής τράπεζας για τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Ο πανευρωπαϊκός Euro Stoxx 600 υποχωρεί 0,26% με τις μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου ωθώντας το σημείο αναφοράς υψηλότερα. Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει οριακές μεταβολές (-0,07%), ενώ στο Λονδίνο πτώση 0,41% καταγράφει ο FTSE.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτινάχθηκαν κατά 13% κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η ζημιά σε ένα βασικό σύστημα αγωγών που διοχετεύει πετρέλαιο από το Καζακστάν μέσω της Ρωσίας και προς την Ευρώπη διέκοψε τον εφοδιασμό.

Η ζημιά έρχεται μετά την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι θα σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τρεις ημέρες στο τέλος του μήνα λόγω μιας απρογραμμάτιστης παραγγελίας συντήρησης στον κύριο αγωγό Nord Stream 1.

Το ευρώ υποχώρησε ξανά κάτω από την ισοτιμία με το δολάριο για να σημειώσει χαμηλό δύο δεκαετιών και διαπραγματευόταν περίπου στα 0,9915 δολάρια,

Η Σαουδική Αραβία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου, προκαλώντας έτσι τρόμο στις αγορές, με τα διυλιστήρια να προειδοποιούν ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να αυξήσει περισσότερο τις τιμές και να ενισχύσει την αβεβαιότητα σε μια ήδη δύσκολη συγκυρία.

«Η κίνηση θα επιταχύνει την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, φέρνοντας περισσότερη αβεβαιότητα τον χειμώνα, όταν η ζήτηση θέρμανσης είναι έτοιμη να αυξηθεί λόγω της ευρωπαϊκής ενεργειακής κρίσης», δήλωσε εκπρόσωπος της SK Innovation στο Bloomberg.

Για δεύτερο συνεχόμενο μήνα μειώθηκε εν τω μεταξύ η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία έρευνας της εταιρείας S&P Global, καθώς οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους λόγω των υψηλών τιμών, ενώ και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις πλήττονται και από τους περιορισμούς στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο σύνθετος δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI), ο οποίος θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, υποχώρησε στις 49,2 μονάδες από 49,9 τον Ιούλιο.

naftemporiki.gr