Skip to main content

Η Τουρκία διπλασιάζει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, καλύπτοντας το κενό της ΕΕ

 Η Τουρκία διπλασίασε τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon τη Δευτέρα, καθώς οι δύο χώρες είναι έτοιμες για ευρύτερη συνεργασία ιδιαίτερα στο εμπόριο ενέργειας ενόψει των κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.

Το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας ανθεί από την άνοιξη, καθώς οι τουρκικές εταιρείες συναλλάσσονται με Ρώσους  και καλύπτουν το κενό που δημιουργήθηκε από τις επιχειρήσεις της ΕΕ που εγκατέλειψαν τη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του έτους 

 Η Τουρκία, η οποία δεν έχει επιβάλλει κυρώσεις στην Μόσχα, αύξησε τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των κατηγοριών Urals και Siberian Light, πέραν των 200.000 βαρελιών την ημέρα (bpd) μέχρι στιγμής φέτος σε σύγκριση με μόλις 98.000 bpd για την ίδια περίοδο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Τα κύρια διυλιστήρια της Τουρκίας Tupras και το διυλιστήριο STAR της SOCAR του Αζερμπαϊτζάν παράλληλα μείωσαν τις αγορές από την Βόρεια  Θάλασσα, το Ιράκ και την Δυτική Αφρική , έδειξαν τα στοιχεία, σύμφωνα με το Reuters.

Το διυλιστήριο STAR αναμένεται να αγοράζει περίπου 90.000 bpd πετρελαίου από τη Ρωσία από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2022 σε σύγκριση με 48.000 bpd την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv Eikon.

Τα διυλιστήρια Tupras θα αγοράζουν, την αντίστοιχη περίοδο, περίπου 111.000 bpd πετρελαίου από τη Ρωσία σε σύγκριση με μόλις 45.000 bpd την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία.

«Η επιλογή για τα διυλιστήρια της Τουρκίας ήταν προφανής καθώς δεν έχουν όρια στην αγορά πετρελαίου από τη Ρωσία», δήλωσε ένας έμπορος στην αγορά πετρελαίου της Μεσογείου, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

naftemporiki.gr