Skip to main content

Μεταρρυθμίσεις χωρίς την τρόικα επιθυμεί στέλεχος της ιταλική κυβέρνησης

Με αναφορές στις εξελίξεις στην Ελλάδα ο υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης της Ρώμης, Σάντρο Γκότζι εκφράζει τη άποψη ότι η Ιταλία οδεύει προς την απαλλαγή της από την τρόικα.   

«Βοήθειες και μεταρρυθμίσεις, αλλά χωρίς την τρόικα», είναι ο τίτλος της συνέντευξης του Γκότζι, στην εφημερίδα Κουτιντιάνο Νατσιονάλε.

«Η συμφωνία που επετεύχθη με την Ελλάδα, μετά από μια περίοδο σοβαρών λαθών που οφείλονται πρώτα απ’ όλα σε όποιον κυβέρνησε τη χώρα και στη συνέχεια και στη μέθοδο της τρόικας, είναι ένα μήνυμα προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Οδεύουμε προς την κατεύθυνση, δηλαδή, της αρχής βάσει της οποίας αν μια χώρα θέλει να είναι μέλος της νομισματικής ένωσης και συμμερίζεται τους στόχους, είναι ελεύθερη να διαλέξει την πορεία με την οποία να τους πετύχει», αναφέρει ο  Γκότζι και προσθέτει:

«Θεωρώ ότι στις διαπραγματεύσεις όλοι έβαλαν τον πήχη πολύ υψηλά. Και συχνά, όταν είναι ο πήχης τόσο ψηλά, κανείς πρέπει να περάσει, τελικά, από κάτω. Η διαπραγμάτευση, απ’ ό,τι διαρρέει, φαίνεται πως ήταν σκληρή, αλλά νομίζω πως οδήγησε σε μια ρεαλιστική και θετική λύση για όλους».

Σύμφωνα με τον Ιταλό πολιτικό «αλλάζει η όλη προσέγγιση. Δεν πρόκειται, πλέον, για την τρόικα, η οποία δίνει οδηγίες που δεν μπορούν να συζητηθούν – μια ιδέα που βασίσθηκε σε λογική εκτάκτου ανάγκης και η οποία παρήγαγε πολλά λάθη. Τώρα ακούμε τη χώρα που αντιμετωπίζει κάποιες δυσκολίες και συναποφασίζουμε. Είναι ένα βήμα προόδου».

Ο Ιταλός υφυπουργός, αρμόδιος και για ευρωπαϊκά θέματα, έχει την άποψη ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε τα πάντα στα χέρια των τεχνικού χαρακτήρα διαπραγματεύσεων», ενώ εκτιμά πως «προκύπτει με σαφήνεια ότι στην περίπτωση της Ελλάδας υπήρξαν υπερβολές, μέτρα τα οποία δεν ήταν βιώσιμα».

Πηγή: ΑΜΠΕ