Skip to main content

Χρηματιστήρια: Θετικό κλίμα με ώθηση από τα μακροοικονομικά στοιχεία

Με στήριξη από τις τράπεζες, και δεικτοβαρείς μετοχές όπως η ΔΕΗ και η Coca Cola «αγγίζει» τις 850 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών,  με τον τζίρο στα 3,7 εκατ. ευρώ και τον όγκο στα 1,1 εκατ. τεμάχια. Ανοδικά κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τα εταιρικά κέρδη και τα νέα δεδομένα από την ευρωπαϊκή οικονομία.

Αναλυτικά στο ταμπλό στις τράπεζες, τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφει η Alpha Bank +2,7% και ακολουθούν Πειραιώς και ΕΘνική+2,3% και Eurobank. Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχωρίζουν Τέρνα Ενεργειακή +2,7%, ΕΛΠΕ +2%, ΔΕΗ +2%. Στο +1,9% η Coca Cola.

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα του 8,9% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο. Οι τιμές καταναλωτή συνέχισαν να «καίνε» τα νοικοκυριά και στη χώρα μας, με τον εναρμονισμένο δείκτη να διαμορφώνεται στο 11,5%. 

Η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αλλά οι προοπτικές της περιοχής θα μπορούσαν να πληγούν καθώς η Ρωσία συνεχίζει να μειώνει τις προμήθειες φυσικού αερίου.

Το μπλοκ των 19 μελών κατέγραψε ποσοστό ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0,7% το β’ τρίμηνο 2022, σύμφωνα με τη Eurostat, ξεπερνώντας τις προσδοκίες για ανάπτυξη 0,2%. Το ΑΕΠ της ευωζώνης ήταν στο 0,5% το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,8%, με τα αποθέματα κατασκευών και υλικών να προσθέτουν 2,4% για να οδηγήσουν σε κέρδη καθώς όλοι οι κλάδοι εισήλθαν σε θετικό έδαφος εκτός από την υγειονομική περίθαλψη, που υποχώρησε 0,2%. Στο +1% διαπραγματεύται ο DAX στη Φρανκφούρτη, κέρδη 1,39% για τον γαλλικό CAC.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο στις αρχές των προσυνεδριακών συναλλαγών την Παρασκευή, καθώς ισχυρές τριμηνιαίες εκθέσεις από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Amazon και Apple, λειτούργησαν υποστηρικτικά.

Το θετικό κλίμα έρχεται παρά την έκπληξη συρρίκνωσης κατά 0,9% του ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο τρίμηνο, στοιχεία που ενέτειναν τους φόβους για μια πιθανή ύφεση.

naftemporiki.gr