Skip to main content

Έρχονται Fuel Pass 3, νέα επιταγή ακρίβειας και επίδομα θέρμανσης για τον «βαρύ χειμώνα»

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Κούρου 
[email protected] 

Τον δρόμο για νέα μέτρα-ανάχωμα στην ενεργειακή κρίση, με στόχο την περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ανοίγει στο κυβερνητικό στρατόπεδο η θετική πορεία των εσόδων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η αύξηση των εισπράξεων κατά 17%  το εξάμηνο συμβάλλει στην υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων τα οποία, πέρα από την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος τον Αύγουστο, περιλαμβάνουν, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», νέα επιταγή ακρίβειας, ένα fuel pass 3, αλλά και ενίσχυση του επιδόματος θέρμανσης την επόμενη χειμερινή περίοδο, οπότε και αναμένεται ο βαρύς «ρωσικός χειμώνας».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως έχει διαμηνύσει και το οικονομικό επιτελείο, όλα θα κριθούν το επόμενο δίμηνο, από την πορεία των εισπράξεων το διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, βάσει των οποίων θα διαμορφωθεί το νέο «πακέτο» στήριξης, πάντα ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζει εξάλλου πολύ καλά ότι το επόμενο διάστημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τους φορολογουμένους, με δεδομένο το σύνολο των υποχρεώσεων στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα, όπως, μεταξύ άλλων, τον ΕΝΦΙΑ, που ήδη καταβάλλουν, αλλά και τον φόρο εισοδήματος, ίσως και σε δύο δόσεις τον Αύγουστο, την επιστρεπτέα προκαταβολή κ.ά.

Στον «φουσκωμένο» λογαριασμό της εφορίας θα πρέπει να προστεθούν βέβαια και οι καθημερινές υποχρεώσεις των νοικοκυριών, οι οποίες παραμένουν πολλές και σημαντικές, αν λάβει κανείς υπόψη και την «κούρσα<B>» του πληθωρισμού στην αγορά.

Σημαντικά στηρίγματα
 

Η αγορά πάντως ενίσχυσε τα κρατικά έσοδα το α΄ εξάμηνο από την «πηγή» του ΦΠΑ με 1 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο που είχε τεθεί, ενώ σημαντικό στήριγμα στις εισπράξεις έδωσαν και τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ.
Είναι αξιοσημείωτο ότι το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 26,259 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2,079 δισ. ευρώ ή 8,6% έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022, παρά τα μειωμένα έσοδα του ΠΔΕ, ενώ τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 28,954 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 2,878 δι<B>σ. ευρώ ή 11% έναντι </B>του στόχου. 

Επιμέρους κατηγορίες

Ειδικότερα, τα έσοδα του προϋπολογισμού ενισχύθηκαν από τις κατωτέρω κατηγορίες:
Α. Τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 24,673 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,584 δισ. ευρώ ή 17% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022. Η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται στην παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση των φόρων του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2022, στην καλύτερη απόδοση στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και στην είσπραξη της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθούν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο αντίστοιχα.
Ειδικότερα για τους κυριότερους φόρους της κατηγορίας αυτής παρατηρούνται τα εξής : 
–τα έσοδα από ΦΠΑ ανήλθαν σε 9.853 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 985 εκατ. ευρώ
–τα έσοδα των ΕΦΚ ανήλθαν σε 3.198 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένα έναντι του στόχου κατά 121 εκατ. ευρώ
–τα έσοδα των φόρων ακίνητης περιουσίας ανήλθαν σε 1.664 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 1.051 εκατ. ευρώ εξαιτίας της είσπραξης της πρώτης και της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ
–τα έσοδα των φόρων εισοδήματος ανήλθαν σε 6.484 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα έναντι του στόχου κατά 745 εκατ. ευρώ
Β. Τα έσοδα της κατηγορίας «Κοινωνικές Εισφορές» ανήλθαν σε 28 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον στόχο.
Γ. Τα έσοδα της κατηγορίας «Μεταβιβάσεις» ανήλθαν σε 2.890 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 859 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ από το εν λόγω ποσό 1.050 εκατ. ευρώ αφορούν έσοδα ΠΔΕ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 910 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
Δ. Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών» ανήλθαν σε 371 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 112 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 
Ε. Τα έσοδα της κατηγορίας «Λοιπά τρέχοντα έσοδα» ανήλθαν σε 986 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 36 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.
ΣΤ. Τα έσοδα της κατηγορίας «Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων» ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. 
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 2.695 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 799 εκατ. ευρώ από τον στόχο (1.895 εκατ. ευρώ). 
Για τον Ιούνιο εξάλλου το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3.972 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 193 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, ενώ τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 4.487 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 419 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για το αντίστοιχο διάστημα που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022. 
Όσον αφορά τις δαπάνες του προϋπολογισμού για την περίοδο του Ιανουαρίου-Ιουνίου ανήλθαν στα 32.807 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 646 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (32.161 εκατ. ευρώ), που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2022.