Skip to main content

DESI: 25η στους 27 η Ελλάδα στην ψηφιακή οικονομία, παρά το άλμα σε 5G και δημόσιες υπηρεσίες

Της Τέτης Ηγουμενίδη 
[email protected]

Αμετακίνητη στην κατάταξη, 25η μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ, παρέμεινε η Ελλάδα στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022 (με βάση στοιχεία – δεδομένα 2021). Η πρόοδος που σημειώθηκε δεν ήταν ικανή να αλλάξει τη συνολική εικόνα, αφενός γιατί η χώρα μας ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση να κάνει τα αναγκαία βήματα, αφετέρου γιατί οι υπόλοιπες χώρες δεν μένουν στάσιμες.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για να πλησιάσουμε τουλάχιστον το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους επιμέρους δείκτες που συνθέτουν τον δείκτη DESI:

Στη συνδεσιμότητα (Connectivity) με συνολική βαθμολογία 49,6 (με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο 59,9), η Ελλάδα κατατάσσεται 22η. Στα σταθερά δίκτυα πολύ υψηλής χωρητικότητας (Fixed Very High Capacity Network – VHCN) η κάλυψη διαμορφώθηκε στο 20% από 10% ένα χρόνο πριν. Παρά την πρόοδο βρισκόμαστε χαμηλά σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (70%).

Στον υπο- δείκτη ευρυζωνική κάλυψη (Fast broadband – NGA) η διείσδυση διαμορφώθηκε το 2021 στο 92% από 87% (2020) υψηλότερα από τον μέσο όρο στην ΕΕ (90%).

Πολύ χαμηλή παραμένει η διείσδυση των υψηλών ταχυτήτων, τουλάχιστον 100 Mbps (9% έναντι 3% το 2020 με μέσο όρο στην ΕΕ 41%), ενώ η ίνα στις εγκαταστάσεις (Fibre to the Premises – FTTP) διαμορφώθηκε στο 20% από 10% (0% στις αγροτικές περιοχές) και με μέσο ευρωπαϊκό όρο 50%.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα στον δείκτη τιμών με τη χώρα μας να βαθμολογείται με 58 το 2021 έναντι 53, κάτω, ωστόσο, από το μέσο όρο στην ΕΕ (73).

Χαμηλότερα από το μέσο ευρωπαϊκό όρο καταγράφεται και η κινητή ευρυζωνικότητα (76% έναντι 67% ένα χρόνο πριν και ενώ ο μέσος όρος στην ΕΕ ήταν 87%).

Στον δείκτη που αφορά την ψηφιακή ετοιμότητα των πολιτών η Ελλάδα είναι 22η, αν και το 52% (ηλικίας 16-74 ετών) έχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες, ποσοστό κοντά μέσο όρο της ΕΕ (54%). Την ίδια θέση έχει η Ελλάδα και στην ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας στις επιχειρήσεις.

Στις δημόσιες ψηφιακές υπηρεσίες η Ελλάδα καταλαμβάνει την 26η θέση με βαθμολογία 39,4 (έναντι μέσου όρου 67,3) με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σημειώνει ότι υπάρχει πρόοδος, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει μια ολοκληρωμένη ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, η οποία όμως δεν αντικατοπτρίζεται σε αυτούς τους αριθμούς.

Πού πάμε καλά 

Στα θετικά για τη χώρα μας καταγράφεται η διάθεση του φάσματος (5Greadiness). Η Ελλάδα βρίσκεται στο 99%, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 56%.

Επίσης ικανοποιητική είναι η αύξηση του αριθμού των ενεργών χρηστών ψηφιακών υπηρεσιών (e-government). Το ποσοστό τους αυξήθηκε το 2021 στο 69% (από 67%) ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος βρίσκεται στο 64%.

Ακόμη, η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ στις γυναίκες που εξειδικεύονται στις ΤΠΕ (21% έναντι 19%), στις πωλήσεις που πραγματοποιούν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω διαδικτύου (20% έναντι 18%) και στην ωρίμανση πολιτικών για τα ανοιχτά δεδομένα (82% έναντι 81%).