Skip to main content

Γερμανία: Επιταχύνθηκε απροσδόκητα ο πληθωρισμός- Στο 8,5%

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε απροσδόκητα τον Ιούλιο στη Γερμανία, στο 8,5%, μετά την άνοδο των τιμών των τροφίμων, γεγονός που αυξάνει την πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περαιτέρω αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης εκτινάχθηκε τον Ιούλιο στο 8,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα και μετά από υποχώρηση στο 8,2% τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα των προσωρινών μέτρων ανακούφισης της κυβέρνησης. Οι αναλυτές προέβλεπαν πληθωρισμό στο 8,1% τον Ιούλιο. 

Η αύξηση στη μέτρηση προήλθε από το μεγάλο άλμα στο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας. Σύμφωνα με την Destatis, τη γερμανική στατιστική υπηρεσία, η άνοδος οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία, στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας και στα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που προκλήθηκαν από την πανδημία. Η επιτάχυνση του πληθωρισμού ήρθε επίσης παρά την καθιέρωση έκπτωσης στα καύσιμα και την υιοθέτηση νέας ταξιδιωτικής κάρτας προϋπολογισμού 9 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Carsten Brzeski της ING, αν και οι κυβερνήσεις και όχι οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που μπορούν στην πραγματικότητα να μειώσουν τον πληθωρισμό, τα νέα δεδομένα δεν φέρνουν καμία ανακούφιση στην ΕΚΤ. «Αναμένουμε από την ΕΚΤ να συνεχίσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στο τέλος του καλοκαιριού με μια ακόμη αύξηση 50 [μονάδων βάσης] πριν κάνει μια μακρά παύση», είπε.

Πέρα από τη Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία αναμένεται να αναφέρουν επίσης νέα ρεκόρ πληθωρισμού την Παρασκευή.  

naftemporiki.gr