Skip to main content

Τελικά «πονάει» η οικονομία της Ρωσίας;

Η οικονομία της Ρωσίας, αν και απομονωμένη, δείχνει να έχει βρει τρόπο να περιορίζει τον αντίκτυπο των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση ως αντίδραση για την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία, αυτό υπογράμμισε χθες, στην τελευταία του έκθεση το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)

Οι κυρώσεις είχαν σκοπό να αποκόψουν τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να «πνίξουν» τα κεφάλαια που ήταν διαθέσιμα στη Μόσχα για τη χρηματοδότηση του πολέμου. Ωστόσο, φαίνεται να ξεπερνά την καταιγίδα των κυρώσεων καλύτερα από το αναμενόμενο, καθώς επωφελείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας, ανέφερε το ΔΝΤ. 

Τι δείχνουν όμως τα στοιχεία του Ιουνίου για τη ρωσική οικονομία; Ότι συνεχίστηκε η οικονομική διολίσθηση της Ρωσίας αλλά δεν πήγε προς το χειρότερο, αναφέρει το Bloomberg, προσθέτοντας πως τα νέα στοιχεία υπογραμμίζουν επίσης την αβεβαιότητα σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο των κυρώσεων.

Τα στοιχεία για τον Ιούνιο

  • Η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 1,8% τον Ιούνιο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για πτώση μικρότερη από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές.
  • Οι λιανικές πωλήσεις σε ετήσια βάση συρρικνώθηκαν κατά 9,6%. Πρόκειται για τη μικρότερη μείωση από τον Μάρτιο, τον μήνα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που προκάλεσε πρωτοφανείς οικονομικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
  • Όσον αφορά τις cargo αποστολές, που αποτελούν βασικό δείκτη της οικονομικής δραστηριότητας, τον Ιούνιο σημείωσαν μεγαλύτερη πτώση από την προβλεπόμενη, καταγράφοντας πτώση 5,8% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για πτώση υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα.
  • Το χονδρικό εμπόριο σημείωσε επίσης πτώση πάνω από 18%, ενώ οι κατασκευές, που εδώ και καιρό ήταν ο μοχλός της ανάπτυξης, παρέμειναν σταθερές.

Η μικτή εικόνα για την οικονομία της Ρωσίας υπογραμμίζει τη δυσκολία της πρόβλεψης καθώς οι επιπτώσεις των περιορισμών στις εισαγωγές και την τεχνολογία πιέζουν την οικονομία, εξηγεί το Bloomberg.

Πάντως, εν μέσω αυξανόμενων τιμών για τις εξαγωγές ενέργειας και άλλων εμπορευμάτων, οι οικονομολόγοι μείωσαν τις προοπτικές τους για συρρίκνωση φέτος, προειδοποιώνυτας, ωστόσο, ότι η ύφεση θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγαλύτερο διάστημα, έως το 2023.

Το ΔΝΤ αναβάθμισε αξιοσημείωτα την εκτίμησή του για το ΑΕΠ της Ρωσίας φέτος κατά 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Παρόλα αυτά αναμένει ακόμα συρρίκνωση για τη ρωσική οικονομία αναμένεται, κατά 6%. «Εξακολουθεί να είναι μια αρκετά μεγάλη ύφεση για τη Ρωσία το 2022», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων AFP.

«Το ισχυρό ρούβλι δίνει ώθηση στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία, σύμφωνα με τις έρευνες, ξεπερνά τα υψηλά επίπεδα μετά τον COVID-19. Διαφορετικά, η συνέχιση της αποχώρησης ξένων ανταγωνιστών προκαλεί προσδοκίες για υψηλότερη ισχύ στην αγορά και συνεπώς κέρδη μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων. Αναμένουμε ότι η ρωσική οικονομία θα αποδειχθεί πιο ανθεκτική βραχυπρόθεσμα, με πτώση μόλις 3,5% το 2022», αναφέρει από την πλευρά του το Bloomberg Economics.

Έρευνες δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ενισχυμένη από την ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος και τις συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ρωσίας. Την περασμένη εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κάτω από το επίπεδο που ήταν πριν από την εισβολή.

naftemporiki.gr