Skip to main content

ΕΥΔΑΠ: Το Υπερταμείο συνεχίζει να ασκεί την εποπτεία

Από την έντυπη έκδοση 

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Η συμμόρφωση του Ελληνικού Δημοσίου με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ επιδιώκεται με ρύθμιση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι με τις δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ κρίθηκε ότι για την διασφάλιση της παροχής εκ μέρους των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο εξυπηρετούν, υψηλής ποιότητας υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης με χαρακτηριστικά συνέχειας, επάρκειας, υγιεινής και προσιτής τιμής, απαιτείται η εποπτεία και ο έλεγχος του Δημοσίου επί των εταιρειών αυτών, ως δημοσίων επιχειρήσεων, να εκδηλώνεται με τη κατοχή εκ μέρους του άμεσα της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου απευθείας και όχι έμμεσα μέσω της εταιρείας Ε.Ε.Σ.Υ.Π. (Υπερταμείο όπως έχει επικρατήσει να λέγεται), έστω και αν το Δημόσιο αποτελεί το μοναδικό μέτοχο της εταιρείας αυτής. 

Βάσει των άρθρων 119 και 120 στο νομοσχέδιο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας» οι δύο επιχειρήσεις νερού (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) παραμένουν υπό την εποπτεία του Υπερταμείου. 

Ωστόσο, όπως ορίζεται με το προς ψήφιση νομοσχέδιο, η Ε.Ε.Σ.Υ.Π. ασκεί τα δικαιώματα ψήφου στις γενικές συνελεύσεις των εταιρειών ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ  κατόπιν προηγούμενης έγκρισης από τη γενική συνέλευση του μοναδικού μετόχου της, δηλαδή του ελληνικού Δημοσίου. 

Επίσης το Υπερταμείο προτείνει στη γενική συνέλευση των μετόχων των εταιρειών νερού τα προς εκλογή μέλη του διοικητικού συμβουλίου τους, ως μέτοχος πλειοψηφίας, κατόπιν προηγούμενης έγκρισης από τη Γενική Συνέλευση του μοναδικού μετόχου της ελληνικού Δημοσίου.

Ακόμη, οποιαδήποτε απόφαση περί μεταβολής του μετοχικού κεφαλαίου των δύο εταιρειών δεν μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του ποσοστού συμμετοχής της Ε.Ε.Σ.Υ.Π. στις εταιρείες αυτές και απώλεια της απόλυτης πλειοψηφίας της επί του μετοχικού κεφαλαίου των εν λόγω εταιρειών. Με άλλα λόγια το ποσοστό του δημοσίου, μέσω του Υπερταμείου, στις επιχειρήσεις νερού δεν μπορεί να μειωθεί κάτω από το 51%. 

Να σημειωθεί ότι με βάση το καθεστώς που ισχύει (και τώρα αλλάζει προς συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ) ο διορισμός των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ δεν γίνεται αποκλειστικά από τη Γενική Συνέλευση της Ε.Ε.Σ.Υ.Π., δηλαδή από το Ελληνικό Δημόσιο ως μοναδικό μέτοχο της Ε.Ε.Σ.Υ.Π., αλλά από το Εποπτικό Συμβούλιο της εταιρείας αυτής, τα μέλη του οποίου δεν ορίζονται από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά με συναπόφαση αυτού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ).