Skip to main content

Χαμηλότερα οι αξίες του ευρώ από λόγους… «ανωτέρας βίας»

Του Κώστα Ιωαννίδη 
[email protected]

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ευρωπαϊκών δεικτών εμφανίζουν απώλειες στις ασιατικές συναλλαγές. Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα, Τρίτη 19/7, αφού τα σχέδια της Apple να επιβραδύνει τις προσλήψεις τόνισαν τις ανησυχίες από την πιθανότητα η επιθετική νομισματική σύσφιξη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού να προμηνύει οικονομική ύφεση.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ εμφανίζουν άνοδο μετά από μια ανατροπή για τον S&P 500 τη Δευτέρα. Ο δείκτης διέγραψε ένα κέρδος 1% και τελείωσε χαμηλότερα, λόγω της πρόθεσης της Apple να μετριάσει ορισμένες προσλήψεις και δαπάνες.

Ο δείκτης δολαρίου παρέμεινε κοντά σε υψηλό ρεκόρ και τα ομόλογα παρέμειναν σταθερά, αφήνοντας την απόδοση του 10ετούς κάτω από το 3%.

Η Gazprom επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας σε αρκετούς ευρωπαίους αγοραστές φυσικού αερίου. Θεωρήθηκε ως κίνηση που μπορεί να σηματοδοτήσει την πρόθεσή της να διατηρήσει τις προμήθειες περιορισμένες, ενισχύοντας τη δέσμευση της Ρωσίας στην ενέργεια της περιοχής. Η ανακοίνωση ήρθε εν μέσω μιας στροφής περαιτέρω προς τα ανατολικά από την εταιρεία, με σταθερή αύξηση της παράδοσης φυσικού αερίου στην Κίνα. Η πλήρης διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και 1,5%, σύμφωνα με τους αναλυτές στο Bloomberg.

Η μάχη για τη διαδοχή του Μπόρις Τζόνσον γίνεται καυτή, με τις Penny Mordaunt, Liz Truss και Kemi Badenoch να διεκδικούν τη θέση του αντιπάλου στον Rishi Sunak στον τελικό δεύτερο γύρο, αφού η ψηφοφορία τη Δευτέρα άφησε την κούρσα για τον δεύτερο ανοιχτή.

Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες άφησαν τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, μετέωρο αναφορικά με μια πρόσκληση να τον συναντήσουν στο Πεκίνο, καθώς ξεσπούν εντάσεις μεταξύ του Πεκίνου και της ΕΕ. Ο γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ο γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, και ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσες, έχουν προσκληθεί για συνάντηση τον Νοέμβριο. Η προτεινόμενη συνάντηση θα σηματοδοτήσει μια επιστροφή στην προσωπική διπλωματία με τη Δύση για τον Σι, ο οποίος δεν έχει εγκαταλείψει τη χώρα του από την έναρξη της πανδημίας τον Ιανουάριο του 2020.