Skip to main content

Ανοδικό κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικό κλίμα επικρατεί στα βασικά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την πρώτη ημέρα της εβδομάδας, στον απόηχο των κερδών της Wall Street  την Παρασκευή αλλά και στους βασικούς δείκτες σήμερα στην Ασία, παρά την ανησυχία για τον πληθωρισμό και τους φόβους για ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει 1.45%  στις 12.00 (ώρα Ελλάδος) και Eurostoxx 50, κινείται με άνοδο 1,44%. Ο DAX στην Φρανκφούρτη κερδίζει 1,41%%, ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 1,50% και ο CAC 40 στο Παρίσι 1,43%.  Άνοδο 1,21% καταγράφει και ο FTSE-MIB στο Μιλάνο, καθώς το Σαββατοκύριακο πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις προς τον Μάριο Ντράγκι να επανεξετάσει την απόφασή του να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών δεκαετών ομολόγων διευρύνθηκε πάντως σήμερα στις 234,5 μονάδες, η υψηλότερη σε ένα μήνα, ενώ το ποσοστό των ιταλικών ομολόγων ίδιας διάρκειας αυξήθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στο 3,46%, με φόντο πολιτική κρίση στη χερσόνησο.

Παρά το γενικότερο θετικό κλίμα στην Ευρώπη, το Reuters εκτιμά πάντως ότι η τάση αυτή παραμένει εύθραυστη καθώς η εβδομάδα θα χαρακτηριστεί από τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με την επαναλειτουργία του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1. «Εάν οι ροές φυσικού αερίου δεν επαναληφθούν σημαντικά, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα αυξηθούν, ωθώντας τη Γερμανία και άλλες χώρες να επιβάλουν  περιορισμό του φυσικού αερίου και της ενέργειας,  με τον σχεδόν εγγυημένο κίνδυνο βαθιάς ύφεσης», εκτιμά ο Τέιλορ Νάγκεντ, οικονομολόγος στην NAB.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τη δημοσίευση των τριμηνιαίων εκθέσεων με τις τράπεζες να εξακολουθούν να πρωταγωνιστούν. Goldman Sachs και  Bank of America θα ανακοινώσουν τις τριμηνιαίες εκθέσεις πριν από το άνοιγμα της συνεδρίασης στη Wall Street και η IBM μετά το κλείσιμο.

Όμως το πιο σημαντικό ραντεβού είναι με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία την Πέμπτη, στο τέλος της συνεδρίασης της επιτροπής νομισματικής πολιτικής, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2011. Ειδικότερα, η αγορά αναμένει άνοδο 25 μονάδων βάσης στο επιτόκιο αναφοράς (από 0% σε 0,25%), σε αυτό των καταθέσεων (από -0,50% σε -0,25%) και σε αυτό των δανείων (από 0,25% σε 0,50%).

naftemporiki.gr