Skip to main content

Πλαζ Αρετσούς (Golden Bay): Πολύ κοντά σε συμφωνία ΕΤΑΔ και Δήμος Καλαμαριάς

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Προς αίσιο τέλος, όσον αφορά την παραμονή της εκμετάλλευσης της Πλαζ της Αρετσούς στον Δήμο Καλαμαριάς, οδεύει το θέμα της υπογραφής νέας σύμβασης παραχώρησης μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου). 

Η προτεινόμενη σύμβαση έλαβε “πράσινο φως” από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμαριάς, με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης πάντως να εκφράζουν για μια ακόμη φορά αντίθετη άποψη για κάποιους από τους όρους της σύμβασης και να αποχωρούν, επιμένοντας να εκφράζουν αντίθεση για το ελάχιστο αντίτιμο, που έχει οριστεί στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο κατά τον ισχύοντα νόμο, δηλαδή σε 20% επί του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων (σ.σ. έναντι 50% που ζητούσε αρχικά η ΕΤΑΔ). Αντιρρήσεις εκφράζονται επίσης από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και για το ότι για τα πρώτα τρία χρόνια προβλέπεται συγκεκριμένο μίσθωμα.

Διευκρινίσεις για το θέμα του μισθώματος των τριών πρώτων ετών θα ζητήσει σύντομα από την ΕΤΑΔ πάντως και η δημοτική αρχή, όπως επίσης θα ζητήσει – όπως αναφέρει στο naftemporiki.gr o Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, – τα μισθώματα που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης να αρχίσουν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και όχι για φέτος.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Καλαμαριάς, υπογραφές στη σύμβαση παραχώρησης μεταξύ του Δήμου και της ΕΤΑΔ αναμένεται να πέσουν τον Σεπτέμβριο και ο ίδιος εκτιμά ότι τον Οκτώβριο η σύμβαση θα έχει περάσει και από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Η Πλαζ Αρετσούς αλλάζει σελίδα και όσοι απέχουν από τις κρίσιμες αποφάσεις συνηγορούν στην αδράνεια και την υποβάθμιση του παραλιακού μετώπου. Σώσαμε την παραλία μας από τον κίνδυνο να βρεθεί σε ξένα χέρια. Μετά από μία δεκαετία ληγμένου παραχωρητηρίου, αδιαφορίας και εγκατάλειψης της Πλαζ και ύστερα από την καταψήφιση της αρχικής πρότασης, που ήρθε ως αποτέλεσμα επίπονων και επίμονων διεκδικήσεών μας από την ΕΤΑΔ, επανήλθε η Εταιρεία με μία νέα πρόταση, με την αποδοχή της οποίας η Πλαζ Αρετσούς επιστρέφει στον Δήμο μας κι έτσι μπορούμε να μιλάμε πια για την ουσιαστική ανάπτυξη ενός σημαντικού μέρους του παραλιακού μετώπου» τονίζει ο κ.Δαρδαμανέλης.

Η Πλαζ της Αρετσούς – γνωστή πλέον και ως “Golden Bay” όπως έχει μετονομαστεί από πέρυσι, πρώτη χρονιά αναβάθμισης των υποδομών της από τη δημοτική αρχή – λειτουργεί φέτος (όπως και πέρυσι) αναβαθμισμένη  σε σύγκριση με το παρελθόν και με περαιτέρω βελτίωση των υποδομών της – μεταξύ άλλων λ.χ. έχει τοποθετηθεί ράμπα αναπήρων. Ο προγραμματισμός της δημοτικής αρχής περιλαμβάνει, εφόσον υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης με την ΕΤΑΔ, την υλοποίηση επενδύσεων στην Πλαζ μέχρι 2 εκατ. ευρώ που θα περιλαμβάνουν διάφορες δράσεις αναβάθμισης των υποδομών που υπάρχουν όπως η αναβάθμιση και την αξιοποίηση των υπαρχόντων κλειστών χώρων-κτισμάτων, καθώς επίσης και τη δημιουργία νέων υποδομών, μεταξύ των οποίων και τρεις πισίνες.