Skip to main content

Μπάιντεν: Αναμένει «περαιτέρω βήματα» από τη Σαουδική Αραβία για το πετρέλαιο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αναμένει περισσότερες αυξήσεις στην προσφορά πετρελαίου από τη Σαουδική Αραβία, μετά από μια σημαντική συνάντηση με τους ηγέτες της χώρας.

Το ταξίδι του Μπάιντεν δεν κατέληξε σε άμεση δέσμευση για αύξηση της παραγωγής, αλλά αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν βέβαιοι ότι το Ριάντ θα οδηγήσει τον ΟΠΕΚ+ σε μια συμφωνία για σταδιακή αύξηση της προσφοράς.

«Κάνω ό,τι μπορώ για να αυξήσω την προσφορά για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, κάτι που αναμένω να συμβεί», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους. «Οι Σαουδάραβες συμμερίζονται αυτόν τον επείγοντα χαρακτήρα. Και με βάση τις συζητήσεις μας σήμερα, αναμένω ότι θα δούμε περαιτέρω βήματα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε. 

Η συνάντηση του Μπάιντεν με τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ και τον γιο του, πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στο λιμάνι της Τζέντα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τον Μπάιντεν, ο οποίος «στριμωγμένος» από τις υψηλές τιμές των καυσίμων αναγκάστηκε να «ξεχάσει» την υπόσχεσή του να απομονώσει το Ριάντ για τη δολοφονία του αρθρογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι το 2018.

Η βενζίνη παραμένει κοντά σε επίπεδα ρεκόρ των 5 δολαρίων το γαλόνι στις ΗΠΑ, πυροδοτώντας τη δυσαρέσκεια μεταξύ των Αμερικανών, την ώρα μάλιστα που πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές. Οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορεί να αισθανθούν τα αποτελέσματα  στα πρατήρια από την επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία σε «δύο εβδομάδες», πρόσθεσε.

Ωστόσο, ένας Σαουδάραβας αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση του βασιλείου για την παραγωγή μετά τη συνάντηση, λέγοντας ότι θα αποφασιστεί με βάση τη ζήτηση.  «Το πετρέλαιο δεν είναι πολιτικό όπλο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. Όπως είπε, η Σαουδική Αραβία αύξησε την παραγωγή σε διάφορες περιόδους φέτος με βάση τη ζήτηση και θα συνεχίσει να επαναξιολογεί την κατάσταση. «Αν πείτε υποσχεθήκαμε περισσότερο πετρέλαιο σημαίνει ότι βλέπουμε έλλειψη πετρελαίου», πρόσθεσε. «Αν δούμε έλλειψη πετρελαίου, θα παραχθεί περισσότερο πετρέλαιο».

Στο μεταξύ οι ΗΠΑ εμφανίστηκαν ευχαριστημένες με τις αυξήσεις της παραγωγής που έχουν ήδη ανακοινωθεί από τους Σαουδάραβες και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ+ για αυτόν και τον επόμενο μήνα. «Η Σαουδική Αραβία έχει δεσμευτεί να υποστηρίξει την εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου για διαρκή οικονομική ανάπτυξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος. «Αυτά τα βήματα και τα περαιτέρω βήματα που αναμένουμε τις επόμενες εβδομάδες έχουν και θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση των αγορών σημαντικά».

Ωστόσο, οποιεσδήποτε περαιτέρω αυξήσεις αναμένεται να είναι μέτριες, καθώς τα κράτη του Περσικού Κόλπου επιλέγουν να διατηρήσουν την εναπομένουσα πλεονάζουσα χωρητικότητά τους εν μέσω διαταραχών στον εφοδιασμό.  

Σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να φτάσει σχεδόν τα 11 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα τον επόμενο μήνα, ένα επίπεδο που σπάνια διατήρησε τις δεκαετίες της ως εξαγωγέας αργού. Οποιεσδήποτε περαιτέρω αυξήσεις θα δοκιμάσουν τη μέγιστη βιώσιμη δυναμικότητα του βασιλείου, την οποία ο κρατικός γίγαντας Saudi Aramco τοποθετεί στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg