Skip to main content

«Φέσι» 150 εκατ. από το παραεμπόριο αλκοόλ

Από την έντυπη έκδοση

Της Δανάης Αλεξάκη
[email protected]

Απώλειες έως και 150 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων «τεκμηριώνονται» στην κλαδική μελέτη του ΙΟΒΕ.

Παράλληλα, το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών παρουσιάζει σενάρια με τα οφέλη της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, που θα συνεισφέρει τουλάχιστον 11,5 εκατ. ευρώ σε φορολογικά έσοδα και θα ενισχύσει κατά 159 εκατ. ευρώ το ΑΕΠ. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της μελέτης αναφέρεται ότι ο κύκλος εργασιών στην παραγωγή και στις εισαγωγές αλκοολούχων ποτών εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε το 2021 σε 466 εκατ. ευρώ, ενώ για τη χονδρική τα στοιχεία του κύκλου εργασιών του 2020 εμφανίζουν τζίρο 1,3 δισ. ευρώ.

Η συνολική συνεισφορά του κλάδου στο εγχώριο ΑΕΠ το 2021 διαμορφώθηκε σε 1,75 δισ. ευρώ. Τα έσοδα από τον ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά (περιλαμβάνονται ούζο και τσίπουρο) διαμορφώθηκαν το 2021 σε 266 εκατ. ευρώ, έναντι 209 εκατ. ευρώ το 2020, λόγω της πτώσης της αγοράς, ενώ τα έσοδα από τον ΕΦΚ στην μπίρα ανήλθαν στα 170 εκατ., έναντι 153 εκατ. το 2020. Στη μελέτη εκτιμήθηκε ότι οι συνολικές απώλειες φορολογικών εσόδων από το παράνομο εμπόριο αλκοολούχων ποτών ανέρχονται σε περίπου 60 εκατ. ευρώ (μη καταβολή ΕΦΚ και ΦΠΑ), χωρίς να υπολογίζονται οι απώλειες από το προϊόν των διήμερων αποσταγματοποιών. Αναφορικά με το προϊόν απόσταξης των διήμερων αποσταγματοποιών, το ευρέως γνωστό ως «χύμα τσίπουρο», οι απώλειες από ΕΦΚ εκτιμώνται σε έως και 90 εκατ. ευρώ.

Η μείωση του ΕΦΚ

Το ΙΟΒΕ έτρεξε δύο σενάρια προκειμένου να καταγράψει τα οφέλη που θα προκύψουν από ενδεχόμενη μείωση του ΕΦΚ στα αλκοολούχα, από 2.550 ευρώ ανά 100 lt αιθυλικής αλκοόλης στα 1.800 ευρώ ανά 100 lt αιθυλικής αλκοόλης (μέσος όρος Ε.Ε.), που αποτελεί πάγιο αίτημα του κλάδου τα τελευταία χρόνια.

Στο πρώτο σενάριο που προβλέπει τη μετακύλιση της μείωσης φόρου στις τιμές σε όλα τα τμήματα της αγοράς, οι επίσημες πωλήσεις αναμένεται να διαμορφωθούν στα 5,3 εκατ. 9λιτρα κιβώτια με τη μείωση του ΕΦΚ, έναντι 4,5 εκατ. που διαμορφώνονταν στο σενάριο διατήρησης του ΕΦΚ στο υφιστάμενο επίπεδο των 2.550 ευρώ / 100 λίτρα αιθυλικής αλκοόλης. Συνεπώς, η μείωση του ΕΦΚ αναμένεται να ενισχύσει την καταγεγραμμένη κατανάλωση κατά 810 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, συγκριτικά με το σενάριο διατήρησης του ΕΦΚ. Στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών εκτιμάται ότι οι πωλήσεις θα είναι κατά 569 χιλ. κιβώτια υψηλότερες, ενώ στο ούζο και στο τσίπουρο κατά 94 χιλ. και 57 χιλ. περισσότερα κιβώτια αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι με διαφορετικό βαθμό μετακύλισης της μείωσης του ΕΦΚ στις τελικές τιμές προκύπτει ακόμα μεγαλύτερη διαφορά. Για παράδειγμα, αν η μετακύλιση φτάσει το 90%, τότε λόγω μεγαλύτερης μείωσης τιμής και συνεπώς μεγαλύτερης αύξησης των καταγεγραμμένων πωλήσεων η διαφορά μεταξύ σεναρίου διατήρησης και μείωσης του ΕΦΚ φτάνει τα 911 χιλ. 9λιτρα κιβώτια, με αντίστοιχες μεταβολές και στα υπόλοιπα μεγέθη. Συνολικά, τα φορολογικά έσοδα εκτιμάται ότι θα υπερβούν κατά 11,5 εκατ. ευρώ τα έσοδα που θα προέκυπταν με τη διατήρηση του ΕΦΚ.

Στο σενάριο Β, που προβλέπει μερική μετακύλιση μείωσης φόρου στις τιμές και μεταβολή περιθωρίων, η αύξηση του περιθωρίου αναμένεται να αυξήσει και την πολλαπλασιαστική επίδραση του κλάδου στην οικονομία, μέσω τόνωσης του ΑΕΠ. Επίσης, η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης αναμένεται να εξοικονομήσει πόρους και από ενδεχόμενες δημοσιονομικές παρεμβάσεις στήριξης της απασχόλησης (επιδόματα ανεργίας, κ.λπ.). Τα οφέλη στη νόμιμη κατανάλωση είναι επιπλέον 306 χιλ. 9λιτρα κιβώτια νόμιμης κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να φτάσουν τα 4,8 εκατ. 9 λίτρα κιβώτια, ενώ τα έσοδα από ΕΦΚ θα καταγράψουν πτώση κατά 77 εκατ. ευρώ. Καθώς θα προκύψει αύξηση των περιθωρίων στην αγορά HORECA, αλλά και επέκταση της νόμιμης κατανάλωσης τα έσοδα από ΦΠΑ αναμένονται αυξημένα κατά 52,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα έσοδα από τη φορολογία κερδών των επιχειρήσεων αναμένεται να είναι κατά 6,1 εκατ. πιο υψηλά σε σύγκριση με το σενάριο διατήρησης του ΕΦΚ.