Skip to main content

Ντε Γκαλό: Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τη συναλλαγματική ισοτιμία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθεί τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου, καθώς τα πρόσφατα χαμηλά μπορεί να τροφοδοτήσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό ήδη ρεκόρ, σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερουά Ντε Γκαλό.

«Είναι καλά νέα για τη δραστηριότητα, καθώς υποστηρίζει τους εξαγωγείς, αλλά δυστυχώς ανεβάζει λίγο τον πληθωρισμό», δήλωσε ο Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, στο ραδιόφωνο France Info. «Η συναλλαγματική ισοτιμία δεν είναι κάτι που καθορίζουμε, αλλά την ακολουθούμε γιατί μετράει για τον πληθωρισμό».

Το ευρώ έχει πληγεί από τις απότομες αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την αυξανόμενη πιθανότητα ύφεσης στην ευρωζώνη των 19 μελών, και έχει διολισθήσει προς την ισοτιμία με το δολάριο τις τελευταίες εβδομάδες και έφτασε σε πολύ μικρή απόσταση από το να το κάνει την Τρίτη.

Η ύφεση δημιουργεί άλλον έναν πονοκέφαλο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, διατηρώντας τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα. Με τις τιμές καταναλωτή να αυξάνονται πάνω από τέσσερις φορές από τον επίσημο στόχο του 2%, η ΕΚΤ σχεδιάζει να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία αυτόν τον μήνα.

Ο ντε Γκαλό  είπε ότι οι πρόσφατες κινήσεις στις αγορές συναλλάγματος δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το ευρώ είναι αδύναμο.

«Όταν κοιτάμε τι έχει συμβεί από την αρχή του έτους, δεν είναι τόσο το ευρώ που είναι αδύναμο, αλλά το δολάριο που είναι ισχυρό, ιδίως επειδή είναι παραδοσιακά ένα ασφαλές καταφύγιο», είπε.

naftemporiki.gr