Skip to main content

Χρηματιστήρια: Αρνητικά πρόσημα στις αγορές – Στις 786 μονάδες η Αθήνα

Πτωτικά στις 786 μονάδες και το -0,4% κινείται ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες (-0,88%), καθώς εντείνονται οι ανησυχίες των επενδυτών για τον αυξανόμενο πληθωρισμό και τη σοβαρή ενεργειακή κρίση που πλήττει την Ευρώπη.

Στο ταμπλό η Eurobank υποχωρεί 1,71%, απώλειες -1,94% για τις ΤΙΤΑΝ και Τέρνα Ενεργειακή. Ανοδικά στο +0,83% κινούνται τα ΕΛΠΕ, +0,53% ενισχύεται η ΔΕΗ.

Πιο αργή ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό «φέρνει» για την ευρωπαϊκή οικονομία η ενεργειακή κριση. Αν μάλιστα υπάρξουν περικοπές στην προσφορά στην ενέργεια τότε τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν ακόμα δυσμενέστερα για την πορεία της οικονομίας της γηραιάς ηπείρου. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Ευρωπαίου Επίτροπου Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι ότι η οικονομία πλέει σε «ταραγμένα νερά».

Πτωτικά άνοιξαν και οι ευρωπαϊκές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 άνοιξε 0,3% χαμηλότερα την Τρίτη με την πλειονότητα των τομέων σε αρνητικό έδαφος εκτός από τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου με τον κλάδο να σημειώνει άνοδο 0,3%. 0,98% υποχωρεί ο DAX στη Φρανκφούρτη, 0,73% χάνει ο γαλλικός CAC.

Η άνοδος των αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου έρχεται εν μέσω ανησυχιών για τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφού η Ρωσία ανέστειλε τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ενώ υποβάλλεται σε ετήσια θερινή συντήρηση. Η προγραμματισμένη συντήρηση του αγωγού έχει πυροδοτήσει φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιμηκύνει τις εργασίες και να καθυστερήσει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία.

Το γενικό αρνητικό κλίμα στις ευρωπαϊκές αγορές έρχεται καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για περισσότερα βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό έξω από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του Ιουνίου αναμένεται να δείξει ότι ο συνολικός πληθωρισμός, συμπεριλαμβανομένων των τροφίμων και της ενέργειας, θα βρίσκεται πάνω από το επίπεδο 8,6% του Μαΐου.

naftemporiki.gr