Skip to main content

Ελλείψεις εργατών και στην κονσερβοποιία φρούτων

Από την έντυπη έκδοση

Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]

Εγκλωβισμένη στις συμπληγάδες της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης, του ενεργειακού κόστους, αλλά και της έλλειψης εργατικού δυναμικού βρίσκεται η ελληνική κονσερβοποιία φρούτων, παρά την πολύ καλή πρώτη ύλη-σοδειά που της επιφύλαξε η φύση φέτος.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη «Ν» ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου, ο κλάδος κινδυνεύει στο αμέσως επόμενο διάστημα να μην μπορεί να παραγάγει όλες τις ποσότητες που μπορούν να παραχθούν
χάρη στην πολύ καλή φετινή σοδειά τόσο στα βερίκοκα όσο και στα ροδάκινα, λόγω της έλλειψης «χεριών» στα χωράφια, αλλά και στις μεταποιητικές μονάδες (κονσερβοποιίες), που κινδυνεύουν να μην μπορούν να λειτουργήσουν. Συγκεκριμένα, ενώ υπάρχει η διάθεση και η αναγκαία πρώτη ύλη για να δουλέψουν οι μονάδες σε τρεις βάρδιες, στην πράξη η προοπτική αυτή δυναμιτίζεται από την έλλειψη εργατικού δυναμικού στα εργοστάσια, ενώ ακόμη και οι εργάτες γης από την Αλβανία φέτος έχουν μειωθεί.

Η ουκρανική κρίση

Το πρόβλημα αυτό έρχεται μάλιστα να προστεθεί στον «πονοκέφαλο» που έχει προκαλέσει στον κλάδο η ρωσο-ουκρανική σύρραξη.

Τα μεταποιημένα φρούτα, δηλαδή χυμοί, κομπόστες κ.λπ., δεν περιλαμβάνονταν ούτε πρότινος ούτε τώρα με τον πόλεμο στα είδη εισαγωγών που έχουν υποστεί εμπάργκο από τη Ρωσία στο πλαίσιο των αντίμετρών της προς την Ε.Ε., αλλά στην πράξη δεν μπορούν να γίνουν ομαλές εξαγωγές τόσο προς τη Ρωσία όσο και προς την Ουκρανία και τη Λευκορωσία λόγω του πολέμου και της μη λειτουργίας πολλών λιμανιών της περιοχής. Ήδη από την έναρξη του πολέμου κάποια φορτία είχαν γυρίσει πίσω, γιατί είχαν κλείσει όλα τα λιμάνια στις δυο εμπόλεμες χώρες, ενώ επίσης λόγω των μέτρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά των ρωσικών τραπεζών τα φορτία που είχαν προλάβει να φτάσουν στον προορισμό τους δεν μπορούσαν να πληρωθούν και πλέον δεν γίνονται εξαγωγές κομπόστας και χυμού σε αυτές τις χώρες, όπως και προς τη Λευκορωσία.

Οι τρεις αυτές χώρες, όμως, απορροφούσαν παραδοσιακά περίπου το ένα τρίτο των εξαγωγών χυμών της ελληνικής κονσερβοποιίας, συγκεκριμένα περί τους 10.000 από τους 25.000 τόνους συμπυκνωμένου χυμού ροδάκινου, ενώ αθροιστικά οι απώλειες εξαγωγών κομπόστας και χυμών προς τις αγορές Ρωσίας-Ουκρανίας-Λευκορωσίας αντιστοιχούν σε 40.000 τόνους πρώτης ύλης, δηλαδή συμπύρηνου ροδάκινου. Στην Ουκρανία εξαγόταν, επίσης, προ του πολέμου και σημαντικό μέρος της ελληνικής παραγωγής επιτραπέζιων ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων.

Η απώλεια πρώτης ύλης σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες φέτος, βέβαια, λόγω των καιρικών συνθηκών, όπως η Ισπανία, ευνοεί
μεν την ελληνική παραγωγή και κονσερβοποιία, αλλά συνολικά η χρονιά παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες, καθώς στα δύο παραπάνω προβλήματα προστίθεται φυσικά και η μεγάλη αύξηση του ενεργειακού κόστους, αλλά και του κόστους των υλικών συσκευασίας και της ζάχαρης. Η αύξηση του κόστους παραγωγής συνολικά, όπως επισημαίνει ο κ. Αποστόλου, είναι της τάξης του 60%.

Αίτημα της ΕΚΕ είναι η ενίσχυση του δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ στη Βόρεια Ελλάδα, ώστε να προχωρήσουν οι κονσερβοποιίες φρούτων -που στην πλειονότητά τους εδρεύουν στην Κεντρική Μακεδονία- σε νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων, και γενικότερα η λήψη μέτρων από την Ε.Ε. για τη στήριξη του κλάδου.