Skip to main content

Προκήρυξη ψηφιακών έργων 1,4 δισ. ευρώ σε 10 μήνες

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη,
 [email protected]

Την προκήρυξη έργων, προϋπολογισμού 1,4 δις. εντός  των επομένων 10 μηνών, σχεδιάζει η Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ) ενώ στο πλαίσιο της ψηφιοποίησης της χώρας, τέλος Ιουλίου, αναμένεται σε ψηφιακή μορφή η αστυνομική ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης.

«Έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα  Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που προβλέπονται στο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης» επεσήμανε χθες κατά την παρουσίαση των πεπραγμένων και του προγραμματισμού της ΚτΠ ο διευθύνων σύμβουλό της, Σταύρος Ασθενίδης, με δεδομένο το πρωτόγνωρο μέγεθος της δουλειάς που χρειάζεται να γίνει.

«Πετύχαμε πολλά, θέλουμε περισσότερα» ανέφερε επίσης ο κ. Ασθενίδης και πρόσθεσε: «Αυτό νομίζω όμως ότι εκφράζει την επιθυμία μας για την μετεξέλιξη της ΚτΠ από βασικού εκτελεστικού βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε κεντρικό κόμβο για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και υλοποίηση έργων που ενδυναμώνουν την ψηφιακή σχέση του πολίτη με την Δημόσια Διοίκηση και που προωθούν δυναμικά την χώρα στην 4η βιομηχανική επανάσταση».

Ειδικότερα για το προσεχές δεκάμηνο προγραμματίζεται η προκήρυξη 63 νέων έργων συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα ωριμότερα (προϋπολογισμού 453,8 εκατ.) σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση του γενικού διευθυντή έργων της ΚτΠ, Δημήτρη Γιάντση, αναμένεται να προχωρήσουν το επόμενο τρίμηνο.

Πρόκειται για την ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα εξυπηρέτησης πολιτών και επιχειρήσεων (CRMS) προϋπολογισμού 66 εκατ. ευρώ, την ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δημόσιας Υγείας, 119,2 εκατ., την επέκταση του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής 30 εκατ., την ψηφιοποίηση των αρχείων του Συστήματος Δικαιοσύνης, 97,8 εκατ., την προμήθεια Κεντρικών Νεφο-υπολογιστικών Υποδομών και Υπηρεσιών (Hybrid Government Cloud) 117,8 εκατ. και το έργο για την Κεντρική Επιχειρηματική Νοημοσύνη (ΒΙ) προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ.

Για την ΚτΠ, εκτελεστικό βραχίονα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, παραμένουν ως προβλήματα στην προσπάθεια που καταβάλει, οι χρονοβόρες διαδικασίες που επιβάλει το θεσμικό πλαίσιο, η δυσκολία να εξασφαλίσει το αναγκαίο προσωπικό, αλλά και η ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα σε ένα τόσο μεγάλο όγκο έργων.

Μεταξύ των θεμάτων που την απασχολούν περιλαμβάνεται το γεγονός ότι οι επιτροπές αξιολόγησης των διαγωνισμών δεν αμείβονται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΚτΠ έχει καταθέσει στην κυβέρνηση συγκεκριμένες προτάσεις για την απλοποίηση των διαγωνιστικών διαδικασιών για τα έργα ΤΠΕ και αναμένει την ανταπόκρισή της.

Για να «τρέξει» στο μεταξύ τα έργα ΤΠΕ του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία όπως είναι γνωστό έχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, η ΚτΠ σκοπεύει να προκηρύξει διαγωνισμό προϋπολογισμού περίπου 30 εκατ. ευρώ, για τη σύναψη συμφωνιών πλαισίου με εταιρείες παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.  

Στο κινητό η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης

Στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης της ΚτΠ ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, δήλωσε πως περί τα τέλη του μήνα θα δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες να αποθηκεύσουν την αστυνομική τους ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης στο έξυπνο κινητό τους.

Η διαδικασία θα γίνει μέσω ειδικής πλατφόρμας η οποία θα ανοίγει σταδιακά, πιθανότατα από τις 27 Ιουλίου, ανάλογα τον τελευταίο αριθμό του ΑΦΜ του κατόχου.

Τροπολογία για την εφαρμογή της εν λόγω υπηρεσίας, που αξίζει να σημειωθεί ότι παρέχεται πριν γίνει η αναγκαία αλλαγή των παραδοσιακών αστυνομικών ταυτοτήτων (η σχετική διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2020 και έχει κολλήσει επί μήνες εν αναμονή απόφασης του ΣτΕ) κατατέθηκε χθες από το Ψηφιακής Διακυβέρνησης στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Αναλυτικότερα η τροπολογία προβλέπει τη δυνατότητα αποθήκευσης ψηφιακών αντιγράφων της αστυνομικής ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης σε εφαρμογή Wallet. Η εφαρμογή θα ονομάζεται Gov.gr Wallet, υλοποιήθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ ΑΕ – GRNET), εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα χρησιμοποιείται για την ταυτοποίηση του προσώπου σε κάθε διαδικασία εντός της επικράτειας που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούσε την έγχαρτη ταυτότητα ή το δίπλωμα, τα οποία εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Τα ψηφιακά πιστοποιητικά θα φέρουν όλα τα στοιχεία που αναγράφονται στα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά και θα συνοδεύονται από κωδικό QR ώστε να επαληθεύεται γρήγορα και με ασφάλεια η γνησιότητά τους. Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη για ακύρωση των ψηφιακών πιστοποιητικών, τόσο για περιπτώσεις απώλειας του έγχαρτου πιστοποιητικού, όσο και για ενδεχόμενο απώλειας της συσκευής που είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με τον κ. Πιερρακάκη  γίνονται ενέργειες προκειμένου η ψηφιακή ταυτότητα να χρησιμοποιείται και στα ταξίδια εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εφόσον δεν προχωρήσει σχετική διαδικασία από την ΕΕ το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα επιχειρήσει  διμερείς συμφωνίες.

Η τροπολογία περιλαμβάνει και σειρά από άλλα νέα ψηφιακά εργαλεία, όπως η δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων ενός πολίτη μέσω αίτησης που θα υποβάλλεται ψηφιακά, μέσω του gov.gr, και την υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επιβατικού οχήματος μέσω επίσης του gov.gr.  

Ακόμη, με το άρθρο 4 προστίθεται η δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμάτων για διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις που διενεργούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας μέσω του gov.gr. Τα αποτελέσματα θα είναι επίσης διαθέσιμα στο MyHealth app.  

Χρήση του κινητού στο μετρό 

Σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και των τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας Cosmote, Vodafone και Wind θα κάνει δυνατή σε περίπου 3 χρόνια την απρόσκοπτη χρήση των κινητών εντός του Μετρό. Η υλοποίηση του έργου θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει από την γραμμή 2 που τερματίζει στο Ελληνικό με την κάλυψη 5 σταθμών (μέχρι τον Νοέμβριο). Πρόκειται για έργο που συζητείται χρόνια… Ως εκ τούτου αναμένεται με ενδιαφέρον αν πράγματι θα υλοποιηθεί.