Skip to main content

Χρηματιστήρια: Μεικτά πρόσημα στην Αθήνα εν όψει του τέλους του εξαμήνου

Μεικτά πρόσημα στην Αθήνα στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να κάνει συντήρηση δυνάμεων στο +0,45% και τις 840 μονάδες εν όψει της ολοκλήρωσης του α’ εξαμήνου του έτους. Υποχωρούν -0,53% οι τράπεζες.

Οριακά κέρδη καταγράφουν Eurobank +0,10% και και Πειραιώς +0,10% ενώ υποχωρούν Εθνική -1,2% και Alpha Bank -0,65%. Coca Cola και Τέρνα Ενεργειακή ενισχύονται άνω του 2%, με την Jumbo να σημειώνει κέρδη 1,99%. ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος χάνουν 2%.

Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,75%, το 10ετές ιταλικό 3478% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 3,04%.

ευρωπαϊκές αγορές κινούνται ανοδικά την Παρασκευή σε μια ευμετάβλητη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αξιολογούν τον πληθωρισμό και τους φόβους για οικονομική ύφεση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,4% μέχρι τα μέσα του πρωινού, με τις μετοχές της τεχνολογίας να προσθέτουν 1,7% για να κερδίσουν το προβάδισμα ενώ οι μετοχές λιανικής υποχώρησαν 1%. O DAX ενισχύεται 0,77%. Στο +1,85% το Παρίσι.

Οι κεντρικές τράπεζες την περασμένη εβδομάδα προχώρησαν σε επιθετικές κινήσεις για να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό και οι επενδυτές ελπίζουν τώρα ότι οι αυξανόμενες τιμές καταναλωτή θα τεθούν υπό έλεγχο καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων -ιδίως του πετρελαίου και της οικονομικής παραγωγής, αλλά και του χαλκού- υποχώρησαν απότομα τις τελευταίες ημέρες. Η ενέργεια και τα τρόφιμα υπήρξαν οι κύριοι μοχλοί του πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, αυτή η επιθετική πορεία σύσφιξης της πολιτικής έχει πυροδοτήσει φόβους για ύφεση, κάτι που ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ είπε στο Κογκρέσο την Τετάρτη χαρακτήρισε μια «πιθανότητα», καθώς επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα είναι «σθεναρά δεσμευμένη» στη μείωση του πληθωρισμού.

naftemporiki.gr