Skip to main content

Ισπανία: Φόρος στα υπερκέρδη των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας

Η ισπανική κυβέρνηση ετοιμάζει νέο φόρο στα κέρδη των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας, τα οποία έχουν ενισχυθεί χάρη στην άνοδο των τιμών ενέργειας, δήλωσε την Τρίτη η υπουργός Προϋπολογισμού Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

«Δεδομένου ότι τα κέρδη των ηλεκτρικών επιχειρήσεων κοινής ωφελείας ήταν υπέρογκα, από την πλευρά της κυβέρνησης, θέλουμε να μπορούμε να τους ζητήσουμε μεγαλύτερη συνεισφορά», είπε σε συνέντευξή της στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TVE.

Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για τον νέο φόρο ή ένα χρονοδιάγραμμα, προσθέτοντας ότι οι υπάλληλοι του υπουργείου επεξεργάζονται τις τεχνικές λεπτομέρειες.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σημαντικά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στην Ισπανία ως αποτέλεσμα της σταθερής ζήτησης που προκλήθηκε από την ανάκαμψη της οικονομίας μετά την πανδημία και, αργότερα, τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία στη διεθνή τιμή του φυσικού αερίου.

Η κυβέρνηση προσπάθησε να μετριάσει την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας μέσω περικοπών του φόρου προστιθέμενης αξίας και επιβολής ανώτατου ορίου στο φυσικό αέριο για χρήση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με περιορισμένη επιτυχία.

Αναμένει να επεκτείνει τα μέτρα για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας που περιλαμβάνουν δισεκατομμύρια ευρώ σε άμεση βοήθεια και δάνεια με ευνοϊκούς όρους κατά τρεις μήνες.

Η Μοντέρο είπε ότι ο φόρος στις ηλεκτρικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα ήταν ένας τρόπος να χρηματοδοτηθεί το υψηλό κόστος των μέτρων που εγκρίθηκαν από την κυβέρνηση, τα οποία υπολόγισε μεταξύ 10 δισ. ευρώ (10,56 δισεκατομμύρια δολάρια) και 11 δισ. ευρώ.

naftemporiki.gr